Članak

Terzić: Zločini u školi u Odžaku

28. Februara 2012.00:00
U nastavku suđenja Albini Terzić zvanoj Nina, Tužilaštvo BiH je prikazalo video snimak na kojem bivši zatvorenici iz osnovne škole u Odžaku govore o zločinima u ovom objektu.

This post is also available in: English

Snimak pod nazivom “Prevara i zločin” prezentovan je Sudskom vijeću kao materijalni dokaz Optužbe, a na snimku su, između ostalog, prikazane i osobe koje su pričale da su bile zlostavljane u školi u Odžaku.  

Jedan od nekadašnjih zarobljenika u osnovnoj školi u Odžaku, rekao je na snimku da je optužena Albina Terzić zvana Nina organizovala svadbu i svatove, nakon čega su pojedini zarobljenici izvođeni i prisiljavani na seks sa duševno oboljelom osobom.

Albini Terzić, bivšoj pripadnici Vojne policije Hrvatskog vijeća obrane (HVO), na teret se stavlja da je od maja do jula 1992. godine učestvovala u nečovječnom postupanju prema civilima srpske nacionalnosti koji su bili nezakonito zatvoreni u prostorijama osnovne škole i u tvornici “Strolit” u Odžaku.

Kako se navodi u optužnici, Terzić je zarobljenike udarala policijskom palicom po vratu, na njih huškala psa, te ih mučila, ponižavala i vrijeđala na različite načine, uključujući i prisiljavanje zatvorenika na seksualni odnos sa duševno oboljelom osobom.

Nakon prikazivanja, ovaj snimak je uložen u spis kao materijalni dokaz Optužbe, a Odbrana nije imala prigovora na ovaj dokaz.
 
Nastavak suđenja zakazan je za 13. mart 2012. godine.

A.S.

This post is also available in: English