Članak

Planinčić i ostali: Učešće u ubistvima

29. Februara 2012.00:00
U nastavku suđenja optuženima za zločine u Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je čuo od jednog zaštićenog svjedoka da su optuženi Fikret Planinčić, Rasim Lišančić, Sead Menzil i Mirsad Vatrač u septembru 1992. godine učestvovali u napadu n

This post is also available in: English

a Serdare kada su ubijeni stanovnici tog sela.

Miloš Serdar, svjedok Državnog tužilaštva, rekao je da je za vrijeme napada na Serdare, selo u kojem su živjeli njegovi roditelji, bio sa porodicom u selu Maslovare. Kada je čuo za napad, kako je kazao, otišao je u Serdare i zatekao kuću svojih roditelja u plamenu i sreo majku ispred.

“Izlazila je iz štale, izgorjela je bila po glavi i grudima. Kada sam je pitao gdje je otac, rekla je da je tu negdje”, kazao je svjedok i dodao da je pored izgorjelih kuća vidio leševe pobijenih rođaka, stričeva i strina.

Nakon toga, prema iskazu svjedoka, vratio se do kuće roditelja i, kada se vatra ugasila, tamo je našao očeve kosti. “U spavaćoj sobi sam našao samo veće kosti, koje nisu izgorjele – pokupio sam ih u vreću i odnio u Dom zdravlja, gdje su nosili sve mrtve”, prisjetio se svjedok.

Serdar je od majke saznao da se ona prilikom ulaska vojnika u kuću sakrila sa sestrom u kupatilo i čula kada su se popeli na sprat, gdje je bio otac, i nakon nekog vremena čula je rafal.

“Majka je rekla da su onda vojnici sišli dolje i rekli: ‘Pali kuću, sobu po sobu!’”, kazao je svjedok.

Prema optužnici, u napadu koji se dogodio 17. septembra 1992. godine, u selu Serdari je ubijeno 16 civila srpske nacionalnosti. Za učešće u ovom napadu sudi se Fikretu Planinčiću, Rasimu Lišančiću, Seadu Menzilu i Mirsadu Vatraču, koji su, kako se navodi u optužnici, bili pripadnici Teritorijalne odbrane (TO) u Kotor-Varoši.

Svjedok Serdar je dodao da je 12 godina nakon ovog događaja u njegov kafić došao zaštićeni svjedok M1 i kazao mu kako zna sve u vezi s napadom na selo Serdari 1992. godine.

“Kada je počeo pričati, ostao sam bez teksta. Rekao mi je da su optuženi Mirsad Vatrač i još dva vojnika napali kuću mojih roditelja i tada je otac ubijen”, prisjetio se svjedok.

Također, od svjedoka M1 je saznao da su u napadu na selo učestvovali i optuženi Fikret Planinčić i Sead Menzil, zajedno s još sedmoricom vojnika.

Pozivajući se na izjavu koju je svjedok dao Tužilaštvu BiH u oktobru 2010. godine, Dragan Čorlija, tužilac Tužilaštva BiH, pitao je svjedoka zašto je ranije spomenuo da je optuženi Rasim Lišančić učestvovao u napadu, ali to danas nije rekao. “Na dan napada je bio i Rasim Lišančić”, odgovorio je svjedok.

Naredno ročište je 6. marta 2012. godine.

M.B.

This post is also available in: English