Članak

Dronjak: Smrt na liniji ili u logoru

29. Februara 2012.00:00
U nastavku suđenja Ratku Dronjku, svjedok Odbrane je rekao kako optuženi kao upravnik zatvora u Kamenici nije imao ovlasti da dovodi, odvodi i učestvuje u razmjeni zarobljenika.

This post is also available in: English

Milan Ivančević je kazao da je tokom 1992. i 1993. godine bio član Komisije za razmjenu ratnih zarobljenika, te da je uz odobrenje Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS) iz zatvora u Kamenici uzimao zarobljenike i vodio ih na razmjenu, uključujući i tijela mrtvih s linija.

Ivančević je na pitanje Odbrane optuženog rekao kako zatvorenici u Kamenici nisu bili tučeni, te da je Rifet Kendić, koji je umro na liniji, najprije dovezen u Kamenicu, a zatim razmijenjen.

Džemila Begović, tužiteljica Tužilaštva BiH, pitala je svjedoka Ivančevića, koji je u maju prošle godine svjedočio u korist Državnog tužilaštva, zašto je tada kazao da nije bio siguran je li Kendić poginuo na liniji ili je umro u zatvoru u Kamenici, dok danas tvrdi da je poginuo na liniji.

“Čuo sam se s kolegicom i ona mi je rekla da je Kendića pokupila mrtvog na liniji, ali ja ne mogu biti sasvim siguran u to”, pojasnio je svjedok.

Tužilaštvo BiH tereti Dronjka da je, kao upravnik zatočeničkih objekata u općini Drvar, od maja 1992. do kraja 1995. godine učestvovao u uspostavljanju i održavanju sistema kažnjavanja i zlostavljanja u Osnovnoj školi “Slavko Rodić” i logoru Kamenica.

Milorad Zorić, drugi svjedok Dronjkove Odbrane na ovom suđenju, kazao je da je radio kao snimatelj Drugog krajiškog korpusa VRS-a, te da je snimao razmjene ratnih zarobljenika, za koje tvrdi da su bile korektne, kao i da su zarobljeni izgledali “normalno”.

Zorić je rekao kako je jedne prilike susreo optuženog u zatvoru Kamenica. “Pitao sam ga mogu li odnijeti pismo bratu, koji je bio unutra, i on mi je to dozvolio”, kazao je Zorić.

Naredno suđenje je 8. marta 2012. godine.

M.B.

This post is also available in: English