Članak

Memić i ostali: Zukini vojnici

24. Februara 2012.00:00
Na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH (ABiH), svjedok Tužilaštva BiH je rekao da optuženog Nihada Bojadžića nije vidio među “Zukinim vojnicima” dan uoči napada na Trusinu (općina Konjic), koji se desio 16. aprila 1993. godine.

This post is also available in: English

Muamer Huseinbegović, bivši pripadnik Trećeg bataljona 45. brigade ABiH, ispričao je da je 15. aprila 1993. godine bio sa svojim vojnicima u komandi te brigade, u školi u selu Parsovići u blizini Trusine, kada su u džipovima i kamionu stigli “Zukini vojnici”.

“Vidio sam vojnike, te pitao ko su, i tako sam saznao da su Zukini vojnici. U Parsovićima nisam vidio Bojadžića”, rekao je svjedok, istaknuvši da je te vojnike samo tada vidio.

Huseinbegović je dodao da je u to vrijeme poznavao optuženog Bojadžića, te da su poslije rata bili kolege radeći u vojsci.

Govoreći o Trusini, svjedok je rekao da samo zna da su tu bili oružani sukobi između ABiH i Hrvatskog vijeća obrane (HVO) te da je čuo da je poginuo “komandir, vjerovatno Zukinih vojnika”.

U vrijeme napada na Trusinu, kazao je Huseinbegović, on je sa svojim vojnicima učestvovao u oslobađanju puta Parsovići – Buturović Polje. Nakon što su izvršili borbeni zadatak, kako je ispričao, sa vojnicima se vratio u komandu u Parsoviće, koju su ubrzo i napustili.

Za ubistva 18 civila i četiri pripadnika HVO-a počinjena u selu Trusina 16. aprila 1993. godine, Tužilaštvo BiH tereti, uz Bojadžića, i Mensura Memića, Dževada Salčina, Senada Hakalovića, Nedžada Hodžića i Zulfikara Ališpagu zvanog Zuka.

Prema optužnici, Memić, Salčin i Hodžić, bivši pripadnici Specijalnog odreda “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande ABiH, i Hakalović, nekadašnji pripadnik 45. brigade “Neretvica” ABiH, učestvovali su u napadu na Trusinu i ubistvima civila i ratnih zarobljenika.

Napadom je, navedeno je u optužnici, rukovodio Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta odreda “Zulfikar”, dok je Ališpagi na teret stavljeno to što, kao komandant odreda, nije kaznio podređene vojnike koji su počinili ubistva.

Sead Hodžić, glavni branilac optuženog Ališpage, nije bio na današnjem suđenju, a Sudsko vijeće je obavijestilo da je on optuženom otkazao punomoć u zastupanju. Ališpagu je zastupao dodatni branilac Bajro Čilić. Optuženi je kazao da će se o odabiru novog glavnog branioca naknadno izjasniti.

Ališpago je zatražio od Sudskog vijeća da odobri da mu Čilić bude branilac po službenoj dužnosti jer, kako je rekao, “ne mogu više da ga plaćam”.

Nastavak suđenja zakazan je za ponedjeljak, 27. februar 2012.

A.J.

This post is also available in: English