Članak

Kos i ostali: Krivično djelo na Branjevu

29. Februara 2012.00:00
U nastavku suđenja četvorici optuženih za genocid, vještak Odbrane je kazao kako su pripadnici Desetog diverzantskog odreda Vojske Republike Srpske (VRS) pozvani da pomognu u izvršenju zadatka 16. jula 1995. godine, ali da im tada nije bilo poznato kakav

This post is also available in: English

ih zadatak očekuje.

Tokom unakrsnog ispitivanja pred Sudom BiH, vještak vojne struke Slobodan Kosovac je rekao da je zaključio kako pripadnici Desetog diverzantskog odreda Glavnog štaba VRS-a nisu znali kakav zadatak trebaju izvršiti na Vojnoj ekonomiji Branjevo dok nisu došli da ga izvrše.

“Čitajući dokumente, zaključio sam da su pripadnici Odreda pozvani da pomognu u izvršenju zadatka. Šta je zadatak, nisu znali kada su pozvani, već kada su došli da ga izvrše”, rekao je Kosovac, koji je sa iznošenjem nalaza i mišljenja pred Sudom BiH počeo 21. februara ove godine.

Vještak Kosovac je sačinio nalaz i mišljenje o odgovornostima i komandovanju u Desetom diverzantskom odredu na zahtjev Odbrane drugooptuženog Stanka Kojića.

Za genocid u Srebrenici, odnosno za učešće u ubistvima više od 800 muškaraca i dječaka u julu 1995. godine na Vojnoj ekonomiji Branjevo, Tužilaštvo BiH tereti, uz Kojića, Franca Kosa, Vlastimira Golijana i Zorana Goronju. Prema optužnici, Kos je bio komandir Prvog voda Desetog diverzantskog odreda VRS-a, a Kojić, Golijan i Goronja pripadnici istog odreda, a svi zajedno su strijeljali zarobljenike.

Vještak Kosovac je pojasnio da vojna hijerarhija podrazumijeva da se svako naređenje mora izvršiti osim ako predstavlja krivično djelo, i da u tom slučaju treba obavijestiti starješinu, te da je naređenje na Branjevu predstavljalo krivično djelo.

Na pitanje Odbrane optuženog Kojića, da li su pripadnici Desetog diverzantskog odreda na Branjevu bili “dobrovoljci“ zbog toga što je dio jedinice nakon 11. jula 1995. godine otišao na odmor, vještak je kazao da Odred u tom trenutku nije funkcionisao.

“To nije bila organizaciona jedinica, Odred tog trenutka nije funkcionisao kao jedinica. To su bili pripadnici Desetog diverzantskog odreda VRS-a u zoni odgovornosti Drinskog korpusa. Oni nisu dobrovoljci jer se vidi da od početka do kraja izvršavaju naređenje”, rekao je Kosovac.

Duško Tomić, branilac optuženog Kosa, kazao je kako je Odbrana prvooptuženog stekla utisak da je ekspertiza vještaka Kosovca usmjerena protiv Kosa, te da vještak potvrđuje tezu da su se pripadnici Desetog diverzantskog odreda dobrovoljno prijavili za zadatak.

“Potvrdili ste tezu Petra Salapure da su se ti ljudi dobrovoljno prijavili na zadatak. Tu tezu ovih dana brani Radovan Karadžić u Haagu”, rekao je branilac Tomić.

Petar Salapura, nekadašnji načelnik Obavještajne uprave pri Glavnom štabu VRS-a, svjedočio je u maju 2011. godine na suđenju Kosu, Kojiću, Golijanu i Goronji, a Radovanu Karadžiću, bivšem predsjedniku Republike Srpske (RS), trenutno se u Haškom tribunalu sudi, između ostalog, za genocid u Srebrenici.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, naredno suđenje zakazano je za 2. mart ove godine.

S.U.

This post is also available in: English