Vijesti


Planinčić i ostali: Ukinut pritvor Vatraču 26. Oktobra 2012. Članak Sud BiH ukinuo je pritvor optuženom Mirsadu Vatraču, prihvativši jemstvo od 305.000 KM koje je ponudila Odbrana.
Lokalno pravosuđe – Banjaluka: Tanasić i Boroja osuđeni 26. Oktobra 2012. Članak Vrhovni sud Republike Srpske (RS) osudio je na po tri i po godine zatvora Nenada Tanasića i Tihomira Boroju zbog ratnog zločina nad civilima počinjenog 1995. godine u Banjaluci.
Rodin i dalje nedostupan 25. Oktobra 2012. Članak Ročište za izjašnjenje o krivici Željka Rodina, kojem su na teret stavljeni zločini protiv civilnog stanovništva počinjeni na području Čapljine, odgođeno je na neodređeno vrijeme pošto je optuženi nedostupan.
U Bihaću uhapšen osumnjičeni za ratne zločine 25. Oktobra 2012. Članak Po nalogu Državnog tužilaštva, pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Bihaća osumnjičenog za ratne zločine nad civilima i ratnim zarobljenicima.
Bojadžić: “Nihadova igra” 25. Oktobra 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Jablanici, svjedok Optužbe je rekao da ga je tokom zatočeništva u Muzeju “Bitka na Neretvi” brutalno pretukao optuženi Nihad Bojadžić, tadašnji zamjenik komandanta jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH).
Lokalno pravosuđe – Mostar: Četvrto suđenje za “Vranicu” 24. Oktobra 2012. Članak Četvrti put po redu obnovljeno suđenje trojici optuženih za zločine počinjene u Mostaru, u slučaju “Vranica”, trebalo bi početi 13. decembra, dogovoreno je na statusnoj konferenciji pred Kantonalnim sudom u Mostaru.
Lokalno pravosuđe – Bihać: Oslobođen Lavrnić 24. Oktobra 2012. Članak Kantonalni sud u Bihaću oslobodio je Ratka Lavrnića optužbi za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Ključa.
Macić: Presuda 15. novembra 24. Oktobra 2012. Članak Nakon što je Odbrana Ese Macića, optuženog za zločine počinjene u Konjicu, iznijela završnu riječ u kojoj je zatražila oslobađajuću presudu, Sudsko vijeće je zakazalo izricanje presude za 15. novembar.
Kuvelja: Nova šansa za haškog svjedoka 24. Oktobra 2012. Članak Suđenje Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, ponovo je odgođeno jer Tužilaštvo BiH nije uspjelo osigurati pojavljivanje zaštićenog svjedoka PW-100.
Planinčić i ostali: Bez saznanja o zločinu 24. Oktobra 2012. Članak U nastavku suđenja četvorici optuženih za zločine počinjene u Kotor-Varoši, svjedokinja Odbrane je ispričala da nije čula za zločin koji se desio u selu Serdari.