Vijest

SAD uvele sankcije firmama povezanim s Igorom Dodikom

18. Juna 2024.17:42
Američko ministarstvo finansija (OFAC) objavilo je listu na koju je dodalo još dvije sankcionisane osobe i sedam firmi iz Bosne i Hercegovine, koje se dovode u vezu s Igorom Dodikom.
Igor Dodik. Foto: N1

Kako se navodi u saopćenju OFAC-a, na listu sankcija su dodali Milenka Čičića i Đorđa Đurića, koji su povezani s Igorom Dodikom, sinom Milorada Dodika, predsjednika Republike Srpske.

Pravni subjekti koji su dodani na listu jesu Infinity International GroupInfinity MediaK-2 Audio UslugeUna World NetworkKaldera CompanyProinter i Sirius 2010.

Iz Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH su naveli da je OFAC odredio sedam subjekata i dva fizička lica koji obezbjeđuju glavne izvore prihoda korumpiranoj mreži pokrovitelja predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika.

“Dodik je zloupotrijebio službeni položaj kako bi stekao lično bogatstvo preko kompanija povezanih s njim i njegovim sinom Igorom Dodikom. Dok Milorad Dodik i njegova porodica pokušavaju destabilizirati regiju i ugroziti budućnost BiH u euroatlantskim institucijama, SAD će nastaviti koristiti sankcije kao sredstvo protiv korupcije i pozivati ​​pojedince na odgovornost za svoje postupke”, kazali su iz Ambasade SAD-a te dodali da osobe ili subjekti koji obavljaju aktivnosti sa sankcionisanim pojedincima i subjektima rizikuju da budu i sami sankcionisani.

Kako su saopćili, Dodik ne samo da pljačka građane BiH svojim koruptivnim ponašanjem već i ugrožava njihovu sigurnost kroz svoje ponovljene prijetnje da će nastaviti s otcjepljenjem Republike Srpske.

“Dodikova nedavna objava zvanične odluke da predloži ‘razdvajanje’ RS-a od BiH nastavak je očigledno aktivnosti antidejtonskog mirovnog sporazuma i ugrožava mir i stabilnost regiona. Svojom korupcijskom i secesionističkom retorikom Dodik nastavlja da podriva institucije BiH i obogaćuje svoju porodicu na račun naroda, dodatno rizikujući budućnost BiH u euroatlantskim institucijama”, navode iz Ambasade.

Dodali su da će kao rezultat današnjih sankcija, sva imovina i interesi u imovini navedenih osoba koje se nalaze u SAD-u biti blokirane i da se moraju prijaviti OFAC-u.

Iz Ambasade su napomenuli da je Milorad Dodik iskoristio svoj službeni položaj da ugovore Vlade RS-a usmjeri na mrežu privatnih kompanija koje on i Igor Dodik nadgledaju.

“Dok Igor Dodik kontrolira mnoge kompanije u ovoj mreži, on prikriva svoju ličnu vezu s kompanijama, oslanjajući se na različite nominalne vlasnike i direktore”, stoji u saopćenju.

Kako se navodi, Infinity International Group je kompanija u BiH koja direktno ili indirektno posjeduje ili je većinski vlasnik najmanje pet drugih kompanija, kao što je ProinterKaldera CompanyInfinity MediaK-2 Audio Usluge i Una World Network, dok je Sirius 2010 kompanija koja posluje u okviru mreže porodice Dodik.

Dodali su da je Prointer preuzeo vlasništvo nad Alternativnom televizijom (ATV) te ubrzo prenio vlasništvo na Infinity Media i K-2, nakon što je OFAC u januaru 2022. ATV-u odredio sankcije jer su bili u vlasništvu ili pod kontrolom Dodika.

“Iako Đorđe Đurić i Milenko Čičić zauzimaju vlasničke i upravljačke pozicije u Mreži, Igor Dodik na kraju upravlja finansijskim odlukama za mrežne kompanije, uključujući Prointer i Kalderu, a za poslovne odluke je potrebno Igorovo odobrenje. Đurić, kao krajnji vlasnik Infinityja i njegovih podružnica, blizak je Igorov saradnik koji mu često pomaže u finansijskim aktivnostima”, stoji u saopćenju.

Aida Trepanić