Vijest

Otvorena kancelarija Ambasade Rusije uz zahvale Putinu i Srpskoj pravoslavnoj crkvi

11. Juna 2024.18:08
Uz svečano podizanje zastave i himnu, ploču s natpisom novootvorene kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Banjaluci otkrili su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i ambasador Igor Kalabuhov.
Svečanost povodom otvaranja kancelarije Ambasade Rusije u Banjaluci. Foto: Detektor.ba

Na otvorenju kancelarije Ambasade Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini, putem video-linka emitovana je i poruka ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova.

Lavrov u poruci navodi da je ovo istorijski trenutak, jer nije svakidašnji događaj da se u svijetu otvara novo diplomatsko predstavništvo Ruske Federacije, zbog čega je izrazio zahvalnost rukovodstvu Republike Srpske, kao i episkopu banjalučkom Jefremu, jer je Srpska pravoslavna crkva ustupila vilu za kancelariju Ambasade.

“Naše veze sa Republikom Srpskom danas doživljavaju neviđeni uspon. Kontakti na najvišem i visokom nivou postali su redovni. Održava se intenzivni i povjerljiv politički dijalog, uključujući i na parlamentarnom nivou. U Republici Srpskoj postoje veliki ruski privredni subjekti, te se realizuju i značajni institucionalni projekti”, naveo je Lavrov u video-poruci.

Dodao je da će prioritetnu pažnju posvetiti izgradnji rusko-srpskog hrama i kulturnog duhovnog centra u Banjaluci, kao najvažnijoj komponenti za jačanje bratske spone između Srba i Rusa koji njeguju tradiciju antifašizma.

“Srbi i Rusi su na istoj strani istorije”, zaključio je.

Ambasador Rusije Igor Kalabuhov se zahvalio Predsjedništvu BiH, koje je svojom odlukom omogućilo otvaranje kancelarije, kao i Ministarstvu spoljnih poslova Bosne i Hercegovine na poslovnoj komunikaciji. Posebno se zahvalio Dodiku na podršci i razumijevanju te predstavnicima Srpske pravoslavne crkve.

“Smatramo ovu kancelariju veoma važnim elementom u saradnji s BiH, a pogotovo sa Republikom Srpskom, s kojom je Rusija uspješno razvijala i unapređuje odnose strateškog partnerstva. Još jedan dokaz tome je nedavni sastanak naših lidera – predsjednika Ruske Federacije Vladimira Putina i predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika – gdje su razmotrena bitna pitanja i postignuti dogovori koji su osnov našeg rada”, rekao je Kalabuhov.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Srbi otvaranje ove kancelarije doživljavaju emotivno, te da nije samo u pitanju diplomatsko predstavništvo, nego Ruska Federacija.

“Želim da se zahvalim i ovdje predsjedniku Putinu i gospodinu Lavrovu za priliku da časno možemo da razmijenimo razne informacije, a mogli ste da čujete i neke povjerljive. Reći ću samo da je Ruska Federacija nama partner, za pravičnu stranu u današnjem vremenu i istoriji”, izjavio je Dodik.

On smatra da je Vladimir Putin nacionalno blago ruskog naroda i Ruske Federacije.

“Moram da kažem da sam potpuno siguran da je predsjednik Putin danas, kao i uvijek, na strani mira, ali mira koji podrazumijeva odbranu svojih državnih i nacionalnih interesa. Zato je moja podrška uvijek bila jasna”, rekao je Dodik, kao i da Republika Srpska nije usvojila sankcije Ruskoj Federaciji, dok drugi jesu “na svoju štetu”.

Dodao je kako ni “Zapad danas nije ono što je bio”, te kako, po njegovom mišljenju, maligni uticaj u BiH širi ambasador Sjedinjenih Američkih Država.

“Vjerovatno će i od otvaranja ove kancelarije, koje je normalni diplomatski posao, napraviti neku teoriju, odnosno zavjeru. Ja ne vjerujem u teorije zavjere, ali vjerujem u zavjere. Ja vjerujem da Zapad, predvođen Britanijom i Amerikom, ima zavjeru protiv nas Srba i srpskog naroda ovdje, a ima zavjeru i protiv nekih drugih naroda”, dodao je Dodik prilikom otvaranja kancelarije Ambasade Rusije, koja je izvršila invaziju na Ukrajinu.

Ponovio je da je BiH sastavljena od dva entiteta, koji jedini mogu da mijenjaju Dejtonski sporazum, ali da Federacija to ne želi “jer su prihvatili intervenciju međunarodnog faktora, koja će se razbiti o zid, kao i cijela BiH”.

“Mi imamo naše snove. Znamo da sanjamo, da ih realizujemo… Podijelićemo ih sa našim ruskim prijateljima, zato što su se pokazali da u teškim okolnostima i vremenima jedini razumiju i hoće da shvate. Jedini garant Dejtonskog sporazuma je Ruska Federacija. Svi drugi – Amerika, Britanija, Njemačka, Francuska, Italija i Evropska unija – ušli su u reviziju Dejtonskog sporazuma, kriveći druge za propast koncepta koji su oni pokušali da realizuju”, poručio je Dodik.

Otvaranju i prijemu su prisustvovali uglavnom predstavnici institucija Republike Srpske, ali i Ministarstva odbrane BiH, predvođeni pomoćnikom ministra Aleksandrom Goganovićem, te nekoliko oficira Oružanih snaga BiH, kao i ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa Staša Košarac te nekoliko diplomata iz drugih zemalja.

Đorđe Vujatović