Članak

Lokalno pravosuđe – Boljak: Sakatio ljude

25. Maja 2012.00:00
Na suđenju Ranku Boljaku, optuženom za zločine na području Sarajeva, svjedok Optužbe ispričao je da ga je optuženi udarao šakama i nogama, te naredio drugom vojniku da udara njega i još dvojicu zarobljenika u kamionu hladnjači.

This post is also available in: English

Ilijas Spahić je kazao da se u maju 1992. godine kombijem, u kojem su bile žene i djeca, priključio konvoju Dječije ambasade Međaši, koji je zaustavljen na području Ilidže, gdje je on izdvojen.

Iz kombija ga je, kako je naveo, istjerao “kapetan sa činovima”, koji mu je rekao da će biti ubijen ako ne bude išao do baze.  

“Sjećam se da sam se našao pred hladnjačom. Tu sam prvi put vidio Batu. Sjećam se da je bio naoružan. Mene je ubacio u hladnjaču udarajući me rukama i nogama, a kasnije se popeo i u hladnjaču i tu me udarao. Onda je doveo Dragana, i poslije nas je Dragan tukao, a Bato je naređivao”, prisjetio se Spahić.

On je u sudnici prepoznao optuženog Ranka Boljaka kao Batu koji ga je tada 1992. udarao.

Boljak, bivši pripadnik Ilidžanske brigade Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je da je 19. maja 1992. godine na području općine Ilidža zaustavio konvoj s civilima i iz njega izdvojio nekoliko muškaraca, te ih zatvorio u hladnjaču, gdje su boravili u nehumanim uslovima. Također mu je na teret stavljeno da je s nepoznatim vojnikom udarao jednog civila rukama i nogama, te mu oduzeo 700 maraka.

Svjedok Spahić je kazao da je s njim u hladnjači bio Hakija Gačanović te izvjesni Azem, a kasnije je doveden i jedan srčani bolesnik.

“Hakija je najviše udaran. Ja sam imao dva slomljena rebra. Siguran sam da me Bato udarao. Poslije je doveo Dragana da nas udara. Kada je Dragan udarao Hakiju, krv mu je potekla iz uha. Gačanović je bio bez svijesti”, izjavio je Spahić.

Tu su, kako je dodao, bili zatvoreni tri dana i noći, a starijeg čovjeka, koji se zbog nedostatka zraka počeo gušiti, optuženi je kasnije pustio. Poslije su odvedeni u Policijsku stanicu na Ilidži, gdje su bili zatvoreni do 11. juna 1992. godine.  

“Bato je za ta 22 dana svaki dan dolazio i sakatio ljude. Vidio sam da metalnim vratima prozorčića udara ljude po rukama. Naređivao im je da stave ruku na to prozorsko okno da ih udari”, rekao je Spahić.

Boravak u ćeliji, kako je istakao, ostavio mu je i psihičke posljedice.

“I dan-danas se zna desiti da me ta mora i gušenje probudi. Stručnjaci su mi rekli da će me to mučiti dok sam živ”, naveo je svjedok.

Optuženi Boljak se obratio svjedoku rekavši da je 80 posto onoga što je kazao istina, ali da je “20 posto slagao”, na što mu je Spahić odgovorio:

“Ti si, bolan, zločinac. Zahvali sudu što razgovaramo danas.”

Odlukom Vanraspravnog vijeća Kantonalnog suda u Sarajevu, s ovim predmetom bit će spojena optužnica koja je protiv Boljaka podignuta naknadno, a koja ga također tereti za nanošenje tjelesnog i duševnog bola.

Nastavak suđenja zakazan je za 25. juni.

A.S.

This post is also available in: English