Vijesti


Lokalno pravosuđe – Koler: Ukinuta prvostepena presuda 30. Marta 2012. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je Ivan Koler oslobođen da je počinio zločin u Tuzli.
Đelilbašić i ostali: Pregovori o priznavanju krivice 30. Marta 2012. Članak Tužilaštvo BiH i branioci optuženih Šabana i Elvira Đelilbašića najavili su mogućnost postizanja sporazuma o priznavanju krivice za zločin počinjen nad civilima u mjestu Turbe (općina Travnik).
Grujić: Početak suđenja 4. aprila 30. Marta 2012. Članak Suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području općine Zvornik, počet će 4. aprila ove godine, za kada je planirano čitanje optužnice i iznošenje uvodnih riječi.
Jukić: Početak suđenja 12. aprila 30. Marta 2012. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih tiječi Tužilaštva BiH, 12. aprila 2012. godine počeće suđenje Željku Jukiću, optuženom za zločine na području opštine Prozor.
Lokalno pravosuđe – Dmičić: Tri godine zatvora 30. Marta 2012. Članak Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Branu Dmičića, bivšeg pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ribnik, na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima 1992. godine.
Lokalno pravosuđe – Tuzla: Zatraženo privođenje optuženog 30. Marta 2012. Članak Nakon što optuženi Nedžad Orić nije pristupio na suđenje, predsjedavajuća Sudskog vijeća Kantonalnog suda u Tuzli naložila je da ga na naredno suđenje privede Sudska policija.
Lokalno pravosuđe – Hadžić i Hodžić: Udarci u lice 29. Marta 2012. Članak Svjedoci Tužilaštva Brčko Distrikta kazali su na suđenju Galibu Hadžiću i Nijazu Hodžiću da su u jesen 1992. godine, tokom 20 dana zarobljeništva u Gornjem Rahiću, premlaćivani i ispitivani od više pripadnika Armije Republike BiH sa tog područja, uključuj
Živković i Tadić: Bez naređenja optuženog 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Čajniču, svjedok Odbrane je rekao da nije po naređenju optuženog Milorada Živkovića sudjelovao u hapšenju Mirzeta Čolaka.
Nešković i Ilić: Vjerovanje u riječi Ratka Mladića 29. Marta 2012. Članak Na suđenju za zločine u Srebrenici, svjedok Odbrane Srbislav Davidović je rekao da nije mogao predvidjeti ubistva Srebreničana u julu 1995. godine.
Karadžić: Egzekucije u Kravici 29. Marta 2012. Članak U nastavku suđenja pred Haškim tribunalom, Radovan Karadžić ustvrdio je da je broj Bošnjaka koje su snage bosanskih Srba 13. jula 1995. godine ubile u selu Kravica “uvećan za deset puta”, sugerišući da je moglo biti najviše 150 žrtava, a ne 1.000, kako pi