Članak

Lokalno pravosuđe – Koler: Novi svjedok Optužbe

21. Februara 2013.00:00
Vijeće Vrhovnog suda FBiH prihvatilo je prijedlog Optužbe da na obnovljenom suđenju Ivanu Koleru za zločine počinjene u Tuzli bude saslušan svjedok Stokan Marković.

This post is also available in: English

Nove materijalne dokaze koje je predložila Odbrana, Vijeće je odbilo.

Federalna tužiteljka Nermina Mutevelić predložila je saslušanje svjedoka Markovića, koji je, kako je navela, bio u zatvoru u Tuzli u vrijeme dok je optuženi bio stražar.

Kolerov branilac Suad Kumrić usprotivio se ovom prijedlogu, navodeći da je Tužilaštvo moglo ranije da sasluša ovog svjedoka.

On je ranije kao nove dokaze predložio iskaze koje su svjedoci Tužilaštva dali u periodu od 1995. do 2010. godine.

“Smatram da su ovo bitni dokazi, jer se vidi kako su svjedoci evoluirali u svojim iskazima na štetu optuženog”, kazao je Kumrić.

Tužiteljka se usprotivila ovom prijedlogu smatrajući da su ti iskazi mogli biti uloženi u prvostepenom postupku pred Kantonalnim sudom u Tuzli, te da nema bitnih odstupanja u izjavama svjedoka.

Prema navodima optužnice, Koler je, kao stražar u Okružnom vojnom zatvoru u Tuzli, od juna do avgusta 1992. godine nečovječno postupao prema desetorici zarobljenih pripadnika JNA, koji su nakon napada na njihovu kolonu 15. maja 1992. sprovedeni u zatvor.

Kako stoji u optužnici, Koler je zarobljenike tukao pesnicama, palicom, gumenim otpušivačem toaleta, udarao ih u rane, tjerao da ližu sanitarije i prijetio im.

Vrhovni sud FBiH ukinuo je presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je Koler oslobođen ovih optužbi i odredio novo suđenje.

M.T.

This post is also available in: English