Članak

Mladić: Vrijeme rastanka s Bošnjacima

21. Februara 2013.00:00
Tužioci na suđenju Ratku Mladiću nastavili su izvođenje dokaza o progonu Bošnjaka iz Foče koji su srpske snage sprovele s proljeća 1992. godine.

This post is also available in: English

Zaštićeni svjedok RM-013 izjavio je da je, poslije hapšenja u aprilu 1992, dvije godine bio zatočen u Kazneno-popravnom domu (KPD) u Foči, gdje su stotine Muslimana bile nezakonito pritvorene pod teškim uslovima, zlostavljani i prebijani, neki i na smrt.

Prije hapšenja, kako je posvjedočio, na lokalnom radiju čuo je proglas Srpske demokratske stranke (SDS) da “Srbi ne mogu više da žive s Muslimanima” i da je “došlo vrijeme da zauvijek raščiste s balijama”.

Svi su bili civili, a među njima je bilo i bolesnih i starih, napomenuo je svjedok.

RM-013 opisao je i kako su srpski stražari izveli četiri grupe zatočenika iz KPD-a Foča na “razmjenu” zarobljenika, ali ih niko više nije vidio žive. Tijela većine tih Muslimana poslije rata su ekshumirana iz masovnih grobnica.

Svjedok je izjavio i da je, sa grupom od još 25 “uglednijih Muslimana”, bio sakriven od delegacije Međunarodnog Crvenog krsta koja je posjetila KPD Foča.

Prema optužnici protiv Mladića, bivšeg komandanta Vojske Republike Srpske (VRS), Foča je jedna od sedam opština u kojima je progon muslimanskih i hrvatskih civila poprimio razmjere genocida.

U unakrsnom ispitivanju, Mladićev branilac Branko Lukić upitao je svjedoka kako to da je od 25 osoba koje su bile uhapšene zajedno s njim, samo pet bilo zadržano u pritvoru.

RM-013 odgovorio je da to ne zna ni danas.

Advokat Lukić ukazivao je i na razlike u imenima nestalih pritvorenika u različitim iskazima i izjavama svjedoka.

Na pitanje predsjedavajućeg sudije Alphonsa Orieja da li je teza Odbrane da odvedeni pritvorenici nisu ubijeni, Mladićev branilac je odgovorio: “Da nisu ubijeni i da ovaj gospodin o tome ne zna ništa. Šta drugo može biti naša teza.”

Upitan da li je lično vidio odvođenje ljudi iz KPD-a, RM-013 je odgovorio da to “nije mogao vidjeti”.

Dodao je, međutim, da je vidio kako pritvorenike “odvode u upravnu zgradu” i “kako su počela premlaćivanja i krici u dvorištu”, poslije čega je “bio prinuđen da pokrije oči i uši”. Neki od pritvorenih, kako je naveo, premlaćeni su na smrt u upravnoj zgradi.

Posvjedočio je i da je prepoznao stražare koji su ubijali pritvorenike, kao i da je vidio tragove krvi na podu jedne od soba iz kojih su Muslimani bili odvedeni.

Sljedećeg svjedoka protiv generala Mladića – optuženog i za genocid u Srebrenici, teror nad civilima u Sarajevu i uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce – tužioci će ispitati 20. februara.

R.M.

This post is also available in: English