Vijesti


Zečević i ostali: Vojnik ili vozač 19. Aprila 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene na Korićanskim stijenama, Odbrana optuženog Marinka Ljepoje ponovo je pozvala da ispita svjedoka Savu Kreića jer Tužilaštvo BiH tvrdi da nije mogao biti vozač u konvoju u augustu 1992. godine kada su pobijeni civili.
Lokalno pravosuđe – Trivunović: Mahinalno ispalio hitac 19. Aprila 2012. Članak Optužba i Odbrana zatražili su od Vrhovnog suda Federacije (FBiH) da ukine presudu Kantonalnog suda u Livnu kojom je Ranko Trivunović osuđen na pet godina zatvora za ratni zločin počinjen na području Glamoča.
Vlahović: Odvođenje nakon ubistva vojnika 19. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u sarajevskim naseljima Grbavica, Kovačići i Vrace 1992. godine, svjedoci Tužilaštva BiH ispričali su kako je, nakon ubistva jednog srpskog vojnika na Grbavici, optuženi Veselin Vlahović sa vojnicima odveo nekoliko
Lokalno pravosuđe – Pudić: Palicom po ramenu 18. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Branku Pudiću, svjedoci Tužilaštva Brčko Distrikta su izjavili da su prvih mjeseci rata u Brčkom viđali optuženog u logoru Luka, a jedan od njih potvrdio je da ga je Pudić udarao.
Kuvelja: Komšija za primjer 18. Aprila 2012. Članak Na suđenju za genocid počinjen u Srebrenici, dva svjedoka Odbrane izjavila su da su Božidara Kuvelju poznavali kao “fino odgojenog momka”, te da nikada nisu čuli da je uradio bilo šta loše u toku rata u BiH.
Lokalno pravosuđe – Boljak: Šamaranje pred školom 18. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Ranku Boljaku, svjedok Optužbe ispričao je da ga je optuženi 1993. godine šamarao na Ilidži nakon što je njega i druge zatvorenike doveo iz logora radi obavljanja prinudnih radova.
Kos i ostali: Košmari Stanka Kojića 18. Aprila 2012. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, optuženi Stanko Kojić kazao je da je načelnika Državne bezbjednosti Republike Srbije obavijestio o ubistvima na Vojnoj ekonomiji Branjevo u julu 1995. godine.
Karadžić: Završeno i ostaje srpsko 18. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Radovanu Karadžiću pred Haškim tribunalom, vojni ekspert Richard Butler je kazao da je optuženi, kao bivši vrhovni komandant, bio ne samo obaviješten o toku napada Vojske Republike Srpske (VRS) na Srebrenicu u julu 1995. nego je i davao
Lokalno pravosuđe – Brčko Distrikt: Monika Ilić negirala krivicu 13. Aprila 2012. Članak Monika Karan Ilić, optužena za zločine na području Brčkog, negirala je krivicu pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta.
Zečević i ostali: Svjedok negira tvrdnje Topole 13. Aprila 2012. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, svjedok Tužilaštva je kazao da u augustu 1992. godine nije u svojoj kući operisao psa, kao što je optuženi Branko Topola tvrdio u odbrani tokom svjedočenja.