Vijesti


Lokalno pravosuđe – Brčko: Počelo suđenje Branku Pudiću 4. Aprila 2012. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, u Osnovnom sudu u Brčko Distriktu započelo je suđenje Branku Pudiću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Brčkog.
Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zarobljenik bez povreda 4. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Odbrane su se prisjetili da su povremeno osiguravali objekat u kojem je bio smješten oštećeni Branko Radenković tokom boravka u Maoči (općina Brčko).
Kuvelja: Odbijanje svjedočenja 4. Aprila 2012. Članak Na statusnoj konferenciji u sklopu suđenja Božidaru Kuvelji, optuženom za genocid u Srebrenici, Odbrana je zatražila odgodu suđenja za 17. april ove godine, jer nisu u mogućnosti obezbijediti svjedoke.
Raguž i ostali: Ubistvo kćerke na kućnom pragu 4. Aprila 2012. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Stoca, svjedokinja Tužilaštva BiH prisjetila se 13. jula 1993. godine, kada joj je kćerka ubijena na pragu kuće.
Živković i Tadić: “Sakrivanje” izjava 3. Aprila 2012. Članak Nastavak suđenja Miloradu Živkoviću i Dušku Tadiću, optuženima za zločine u Čajniču, odgođen je jer Tužilaštvo BiH nije dostavilo Odbrani iskaze svjedoka koji su trebali biti ispitani.
Lokalno pravosuđe – Koler: Ukinuta prvostepena presuda 30. Marta 2012. Članak Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je Ivan Koler oslobođen da je počinio zločin u Tuzli.
Đelilbašić i ostali: Pregovori o priznavanju krivice 30. Marta 2012. Članak Tužilaštvo BiH i branioci optuženih Šabana i Elvira Đelilbašića najavili su mogućnost postizanja sporazuma o priznavanju krivice za zločin počinjen nad civilima u mjestu Turbe (općina Travnik).
Grujić: Početak suđenja 4. aprila 30. Marta 2012. Članak Suđenje Slobodanu Grujiću, optuženom za ratni zločin počinjen na području općine Zvornik, počet će 4. aprila ove godine, za kada je planirano čitanje optužnice i iznošenje uvodnih riječi.
Jukić: Početak suđenja 12. aprila 30. Marta 2012. Članak Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih tiječi Tužilaštva BiH, 12. aprila 2012. godine počeće suđenje Željku Jukiću, optuženom za zločine na području opštine Prozor.
Lokalno pravosuđe – Dmičić: Tri godine zatvora 30. Marta 2012. Članak Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Branu Dmičića, bivšeg pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ribnik, na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima 1992. godine.