Članak

Lokalno pravosuđe – Koler: Ukinuta prvostepena presuda

30. Marta 2012.00:00
Vrhovni sud Federacije BiH (FBiH) ukinuo je prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Tuzli kojom je Ivan Koler oslobođen da je počinio zločin u Tuzli.

This post is also available in: English (English)

“Žalbeni navodi su osnovani”, stoji u rješenju kojim Vrhovni sud FBIH ukida prvostepenu presudu Kantonalnog suda u Tuzli za Ivana Kolera.

Kantonalno tužilaštvo u Tuzli se žalilo jer smatra da je prvostepeni sud propustio da se izjasni koje odlučne činjenice nalazi dokazanim, odnosno nedokazanim, te da navede određene i potpune razloge zbog kojih nalazi da ponašanje optuženog Ivana Kolera nije dostiglo nivo nečovječnog postupanja neophodnog za postojanje krivičnog djela.

Koler je prvostepenom presudom bio oslobođen zbog nedostatka dokaza u vezi sa namjernim nanošenjem patnji i povreda zarobljenicima.

Kolera, bivšeg pripadnika čete Vojne policije Okružnog štaba Teritorijalne odbrane (TO) Tuzla, Tužilaštvo tereti da je od početka juna do kraja augusta 1992. godine bio stražar u Okružnom vojnom zatvoru, gdje je nečovječno postupao, nanosio snažne tjelesne i duševne patnje ratnim zarobljenicima.

Većina zatvorenika se u Okružnom vojnom zatvoru našla nakon što su kao redovni ili mobilisani vojnici Jugoslovenske narodne armije (JNA) bili ranjeni u dešavanjima na Brčanskoj Malti 15. maja 1992., a nakon toga liječeni u tuzlanskoj bolnici.
 
Vrhovni sud FBIH ukinuo je presudu s obrazloženjem da je prvostepeni sud propustio da se precizno izjasni koji su to međunarodni standardi na osnovu kojih se ocjenjuje da li određeni postupak predstavlja nečovječno postupanje ili ne.

Vrhovni sud je odredio ponovno održavanje suđenja protiv Kolera. 

A.H.

This post is also available in: English (English)