Članak

Jukić: Početak suđenja 12. aprila

30. Marta 2012.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih tiječi Tužilaštva BiH, 12. aprila 2012. godine počeće suđenje Željku Jukiću, optuženom za zločine na području opštine Prozor.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji uoči početka suđenja, Tužilaštvo BiH je najavilo da će za saslušanje svjedoka i izvođenje materijalnih dokaza trebati ukupno 44 dana.

Jukića Tužilaštvo BiH tereti da je, kao pripadnik brigade “Rama” Hrvatskog vijeća obrane (HVO), u periodu od jula do kraja septembra 1993. vršio progon civilnog stanovništva bošnjačke nacionalnosti.

Jukić je optužen da je 7. jula 1993. godine, ili približno tog dana, u Vatrogasnom domu u Prozoru, u kojem se nalazilo sjedište Vojne policije HVO-a Prozor, maltretirao jednog civila tako što mu je zapaljenom cigaretom pržio lice i napravio mu križ na desnom obrazu.

Tužilaštvo BiH je istaklo da će u dokaznom postupku saslušati 81 svjedoka, od kojih će devet biti zaštićeno.

Zlatko Milović, Jukićev branilac, na ovom ročištu nije iznosio plan izvođenja dokaza.

Jukića su pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili u novembru 2011., od kada se nalazi u pritvoru, a Sud BiH je optužnicu protiv njega potvrdio 24. februara 2012. godine. Protiv Jukića je podignuta i druga optužnica, koja je potvrđena u martu ove godine.

                                                                                                                                           D.E.

Povezani članci

This post is also available in: English