Članak

Đelilbašić i ostali: Pregovori o priznavanju krivice

30. Marta 2012.00:00
Tužilaštvo BiH i branioci optuženih Šabana i Elvira Đelilbašića najavili su mogućnost postizanja sporazuma o priznavanju krivice za zločin počinjen nad civilima u mjestu Turbe (općina Travnik).

This post is also available in: English (English)

Slavica Terzić, tužiteljica Tužilaštva BiH, obavijestila je Sudsko vijeće da sa Odbranama optuženih pregovara o postizanju sporazuma o priznanju krivice.

Državno tužilaštvo tereti braću Đelilbašić da su u decembru 1992. godine ubili dva srpska civila nakon što su saznali da im je brat poginuo u borbama s pripadnicima Vojske Republike Srpske (VRS).

Tužilaštvo BiH smatra da su optuženi nakon ovog ubistva produžili prema drugoj srpskoj kući, gdje su ubili Božu Katanu pogodivši ga u glavu, srce i desnu ruku.

Braća Đelilbašić se brane sa slobode, a optužnicu protiv njih Sud BiH je potvrdio krajem decembra 2011. godine.

Tužiteljica je istakla da, ako ne uspiju pregovori o priznanju krivice, Tužilaštvu BiH će biti potrebna dva i po dana za iznošenje dokaza protiv dvojice bivših pripadnika Armije BiH (ABiH).

Izet Baždarević, branilac Šabana Đelilbašića, rekao je kako će mu trebati tri do četiri dana za iznošenje dokaza, dok će dokazni postupak za drugooptuženog trajati dva do tri dana.

U slučaju da se ne postigne sporazum, Sudsko vijeće je zakazalo iznošenje završnih riječi za 26. april ove godine.

M.B.

Džana Brkanić


This post is also available in: English (English)