Članak

Lokalno pravosuđe – Gušo i Suljagić: Zarobljenik bez povreda

4. Aprila 2012.00:00
U nastavku suđenja Nusretu Guši i Mirsadu Suljagiću pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta, svjedoci Odbrane su se prisjetili da su povremeno osiguravali objekat u kojem je bio smješten oštećeni Branko Radenković tokom boravka u Maoči (općina Brčko).

This post is also available in: English

Svjedoci Odbrane Fahrudin Rendić i Ćamil Šehović su kazali da su, kao vojni policajci 108. brigade Armije BiH (ABiH), 1994. godine obezbjeđivali objekat u kojem je bio zarobljen Branko Radenković, tadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), te da na njemu nisu vidjeli povrede.

Svjedok Rendić je kazao da je Radenkovića počeo obezbjeđivati u objektu u kojem je bio smješten dva dana nakon njegovog zarobljavanja u augustu 1994. godine.

“Radenković je bio smješten u jednoj vikendici u neposrednoj blizini sjedišta Vojne policije u Maoči. Kada sam ga prvi put vidio, sjedio je na klupi ispred vikendice i nisam primijetio da ima neke vidljive povrede, niti mi se žalio”, kazao je Rendić.

Prema Rendiću, tokom njegove smjene niko nije ispitivao Radenkovića.

“Znam samo da mu je jednom u posjetu došao prijatelj i da mu je donio slatkiše. Davao sam mu cigarete jer ja nisam pušio a zajedno smo bili ispred vikendice”, dodao je Rendić.

Nusret Gušo i Mirsad Suljagić terete se da su u augustu 1994. godine u više navrata sudjelovali u ispitivanju, ponižavanju i fizičkom zlostavljanju ratnog zarobljenika Branka Radenkovića.

Tužilaštvo Brčko Distrikta smatra da su se Gušo i Suljagić “naročito isticali” tokom zlostavljanja i ispitivanja oštećenog, kojeg su tukli “policijskim palicama, rukama i nogama”.

U optužnici se navodi da je Gušo u tom periodu u 108. motorizovanoj brigadi ABiH bio pomoćnik komandira za moral u četi Vojne policije, a Suljagić referent bezbjednosti.

Svjedok Odbrane Ćamil Šehović je istakao da je oštećenog Radenkovića čuvao u vikendici u Maoči više puta nakon njegovog zarobljavanja.

“Radenkovića sam poznavao od prije rata i često smo razgovarali tokom njegovog zarobljeništva. Dok sam bio u smjeni, niko mu nije dolazio u posjetu niti ga je ispitivao, mada mi je jednom rekao da je dobio nekoliko udaraca od jednog vojnika prilikom zarobljavanja na liniji. Rekao je da to nije ništa opasno i da mu ne treba medicinska pomoć”, prisjetio se Šehović.

Nastavak suđenja zakazan je za 24. april 2012. godine.

M.A.

This post is also available in: English