Članak

Lokalno pravosuđe – Dmičić: Tri godine zatvora

30. Marta 2012.00:00
Okružni sud u Banjoj Luci osudio je Branu Dmičića, bivšeg pripadnika Stanice javne bezbjednosti (SJB) Ribnik, na tri godine zatvora zbog zločina nad civilima 1992. godine.

This post is also available in: English

Dmičić je presudom proglašen krivim da je u selu Velečevići kod Ključa 14. jula 1992. došao do porodične kuće Omera Hadžića i odveo ga. Hadžić je kasnije ubijen, a njegovo tijelo još uvijek nije pronađeno.

Olga Malešević, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da je Okružno tužilaštvo u potpunosti dokazalo navode iz optužnice.

“Saslušavanjem svjedoka i analizom dokaza, Tužilaštvo je neosporno dokazalo da je osumnjičeni počinio ratni zločin i zbog toga je osuđen na adekvatnu zatvorsku kaznu”, istakla je Malešević.

Ona je dodala da je Sudsko vijeće kao olakšavajuće okolnosti uzelo to što je Dmičić do tada profesionalno obavljao svoj posao, da je porodični čovjek, da nije ranije osuđivan, te njegovo narušeno zdravstveno stanje.

“Kao otežavajuće okolnosti sud je cijenio to što je riječ o policajcu koji je morao da štiti živote i imovinu”, rekla je Malešević.

Na ovu presudu postoji mogućnost žalbe Vrhovnom sudu Republike Srpske.

G.O.

This post is also available in: English