Članak

Lokalno pravosuđe – Brčko: Počelo suđenje Branku Pudiću

4. Aprila 2012.00:00
Čitanjem optužnice i iznošenjem uvodnih riječi, u Osnovnom sudu u Brčko Distriktu započelo je suđenje Branku Pudiću za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen na području Brčkog.

This post is also available in: English

Prema optužnici, Pudić je, kao policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Brčko i stražar u koncentracionom logoru “Luka” u Brčkom, vršio mučenja, nečovječna postupanja, te učestvovao u fizičkom i psihičkom zlostavljanju zatočenika.

Pudić je, kako stoji u optužnici, poslije 20. maja 1992. godine na dvorištu koncentracionog logora “Luka” ispitivao zatočenog civila, držeći mu hladno oružje na grlu, te je policijskom palicom udarao dva zatočena civila, nanoseći im velike patnje.

Kako stoji u optužnici, Pudić je prilikom privođenja u logor civila udario drškom pištolja u predjelu vrata, te je tokom maja i juna 1992. u više navrata tukao jednog civila nogama po cijelom tijelu, kao i policijskom palicom po glavi, od čega je izgubio svijest.

Sa ciljem dokazivanja optužnice, Amela Mustafić, tužiteljica Tužilaštva u Brčko Distriktu, rekla je da planiraju pozvati devet svjedoka, te uložiti nekoliko materijalnih dokaza.

Dragomir Dumić, branilac optuženog, kazao je da će Odbrana ulaganjem materijalnih dokaza i izvođenjem svojih svjedoka diskreditovati navode optužnice.

Nastavak suđenja zakazan je za 10. april.

                         M.A.

This post is also available in: English