Vijesti


Barašin vraćen u Tužilaštvo BiH 14. Maja 2012. Članak Milorad Barašin premješten je s mjesta glavnog tužioca na mjesto tužioca Tužilaštva BiH, saopšteno je iz Visokog sudskog i tužilačkog savjeta (VSTS) BiH nakon okončanja disciplinskog postupka.
Lokalno pravosuđe – Ostojić: Odgođeno svjedočenje haškog osuđenika 11. Maja 2012. Članak Na suđenju Zariju Ostojiću, optuženom za zločine u logoru Sušica (općina Vlasenica), na neodređeno vrijeme je odgođeno svjedočenje haškog osuđenika Dragana Nikolića Jenkija jer nisu ispunjeni uslovi koje je tražio.
Lokalno pravosuđe – Ilić: Početak suđenja 12. juna 11. Maja 2012. Članak Suđenje Moniki Karan Ilić, optuženoj za zločine nad civilima u Brčkom, počet će 12. juna ove godine čitanjem optužnice i izlaganjem uvodnih riječi, rečeno je na statusnoj konferenciji pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta.
Uhapšen osumnjičeni za zločine u Bratuncu 10. Maja 2012. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Bratunca Najdana Mlađenovića, osumnjičenog za zločine na području te općine 1992. godine.
Gazdić: Film bez prisustva javnosti 10. Maja 2012. Članak Suđenje Jasku Gazdiću za zločine u Foči nastavljeno je bez prisustva javnosti, jer je Tužilaštvo BiH prikazalo film u kojem se pojavljuje jedna od svjedokinja koja je ranije dala iskaz na zatvorenoj sjednici.
Lokalno pravosuđe – Krkalić: Završne riječi 21. maja 10. Maja 2012. Članak Pred Kantonalnim sudom u Zenici, dokazni postupak na suđenju Atifu Krkaliću završen je svjedočenjem optuženog i još pet svjedoka Odbrane, te je Sudsko vijeće iznošenje završnih riječi zakazalo za 21. maj ove godine.
Obilježen Dan logoraša u Foči 10. Maja 2012. Članak Dvadeset godina od početka rata i otvaranja velikog broja logora u BiH, nekadašnji logoraši još uvijek nemaju nikakvih zakonskih prava, izjavio je Murat Tahirović, predsjednik Saveza logoraša BiH, povodom obilježavanja 9. maja, Dana logoraša.
Nešković i Ilić: Osporavanje napada na civile 10. Maja 2012. Članak Odbrana optuženog Zorana Ilića uložila je u sudski spis materijalne dokaze kojima želi pokazati da napad Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. nije bio napad na civile, već na pripadnike Armije BiH (ABiH) iz Srebrenice.
Lokalno pravosuđe – Ivčev i Urošević: Dvije godine i osam mjeseci zatvora 4. Maja 2012. Članak Osnovni sud Brčko Distrikta BiH proglasio je Dimču Ivčeva i Dražena Uroševića krivima za zločine nad civilima u Brčkom i osudio ih na ukupno dvije godine i osam mjeseci zatvora.
Karadžić: Okončan dokazni postupak 4. Maja 2012. Članak Iskazom zaštićenog svjedoka KDZ-071, koji je preživio masovno ubistvo u selu Kravica, Haško tužilaštvo okončalo je dokazni postupak protiv bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana Karadžića, optuženog za genocid i druge zločine u BiH.