Članak

Uhapšen osumnjičeni za zločine u Bratuncu

10. Maja 2012.14:12
Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) uhapsili su na području Bratunca Najdana Mlađenovića, osumnjičenog za zločine na području te općine 1992. godine.

This post is also available in: English

Mlađenovića, bivšeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), Tužilaštvo BiH sumnjiči da je u maju 1992. počinio zločin protiv čovječnosti.

Mlađenović je osumnjičen za učešće u zločinima u mjestima Glogova i Hranča na području Bratunca, gdje je 9. maja 1992. godine ubijeno više civila bošnjačke nacionalnosti.

Nakon hapšenja, Mlađenović će biti predat Tužilaštvu BiH, koje će ga ispitati te nakon toga donijeti odluku da li će za njega biti predložen pritvor.

Haški tribunal je u julu 2005. osudio Miroslava Deronjića, bivšeg predsjednika Kriznog štaba općine Bratunac, na deset godina zatvora zbog toga što je naredio srpskim snagama da “napadnu i djelimično spale selo Glogova”.

U napadu je ubijeno 65 bošnjačkih civila, stanovnika sela, kuće, privatna imovina bosanskih muslimana i džamije su uništene, a znatan dio sela Glogova sravnjen je sa zemljom, navedeno je u presudi Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY).

Denis Džidić


This post is also available in: English