Članak

Nešković i Ilić: Osporavanje napada na civile

10. Maja 2012.00:00
Odbrana optuženog Zorana Ilića uložila je u sudski spis materijalne dokaze kojima želi pokazati da napad Vojske Republike Srpske (VRS) u julu 1995. nije bio napad na civile, već na pripadnike Armije BiH (ABiH) iz Srebrenice.

This post is also available in: English

Među dokumentima koje je Ilićev branilac Miloš Perić prezentovao na suđenju za zločine u Srebrenici je naredba za vojna dejstva Drinskog korpusa VRS-a od početka jula 1995. godine.

Napad VRS-a nije bio usmjeren protiv civilnog stanovništva već protiv oružanih jedinica u Srebrenici”, pojasnio je Perić.

Odbrana je također uvrstila i nekoliko dokaza kojima želi dokazati da su u Srebrenici nakon 1993. godine, kada je izvršena demilitarizacija, postojale oružane snage ABiH.

Obavještenjem tadašnjeg civilnog vrha Srebrenice prema Predsjedništvu BiH i komandantu ABiH, Odbrana, kako je rekao branilac, osporava tezu izlaska stanovništva iz Srebrenice pod pritiskom i na silu. Dodao je da je u dokumentu navedeno da su vlasti u Srebrenici odlučile da stanovništvo izađe iz grada.

Sve borbene aktivnosti usmjerene su protiv vojnih formacija koje su se naoružane kretale prema Tuzli. Akcija je preduzeta radi sigurnosti stanovništva”, naveo je branilac.

Ilić je optužen skupa sa Draganom Neškovićem za učešće u pretresu bošnjačkih kuća u naselju Budak blizu Potočara 12. i 13. jula 1995. radi pronalaska i sprovođenja stanovništva u bazu UN-a u Potočarima.

Nešković i Ilić, navedeno je u optužnici, bili su pripadnici Centra za obuku na Jahorini pri Specijalnoj brigadi policije Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (MUP RS).

Optuženi su da su 13. i 14. jula 1995. godine učestvovali u zarobljavanju muškaraca Bošnjaka, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici kod Bratunca, gdje su ubijeni.

Prema optužnici, Ilić je pucao iz automatskog oružja u strijeljane zarobljenike, a Nešković je naredio dvojici pripadnika ove jedinice da ubiju dva zarobljena muškarca, što su oni i učinili. Ilić je optužen i da je 17. jula 1995. u mjestu Jelah ubio jednog zarobljenika.

Perić je prezentovao i nekoliko dokumenata u kojima je, kako je pojasnio, navedeno da je Ilićev brat na odsluženje vojnog roka otišao 14. jula 1995. godine. 

Na ranijim ročištima, više svjedoka govorilo je o odlasku brata optuženog u vojsku. Pojasnili su da je 12., 13. i 14. jula 1995. bio organizovan ispraćaj na kojem je bio i optuženi Ilić.

Ulaganjem ovih materijalnih dokaza, Odbrane optuženih su završile dokazni postupak. Tužilac Erik Larson najavio je kako planira pozvati nekoliko novih svjedoka.

Suđenje će biti nastavljeno u srijedu, 16. maja.
                                                                                                                                                      A.J.

This post is also available in: English