Članak

Gazdić: Film bez prisustva javnosti

10. Maja 2012.00:00
Suđenje Jasku Gazdiću za zločine u Foči nastavljeno je bez prisustva javnosti, jer je Tužilaštvo BiH prikazalo film u kojem se pojavljuje jedna od svjedokinja koja je ranije dala iskaz na zatvorenoj sjednici.

This post is also available in: English

Behaija Krnjić, tužilac Tužilaštva BiH, zatražio je od Sudskog vijeća da isključi javnost s nastavka suđenja kako bi se prikazao dokumentarni film u kojem se pojavljuje i jedna od zaštićenih svjedokinja.

“U Sudu nema uređaja kojima bi se zatamnila slika. Zbog toga nismo uspjeli izbaciti dijelove u kojima se pojavljuje jedna od svjedokinja. U filmu se vidi njeno ime i prezime, a s obzirom da je iskaz dala bez prisustva javnosti, predlažem da i za vrijeme gledanja filma javnost bude isključena”, obrazložio je Krnjić.

Sudsko vijeće je uvažilo ovaj prijedlog i isključilo javnost s dijela sjednice na kojem je prikazan dokumentarni film.

Tužilaštvo BiH tereti Gazdića, nekadašnjeg pripadnika Vojske Republike Srpske (VRS), da je od početka aprila 1992. do kraja marta 1993. godine počinio silovanje više ženskih osoba bošnjačke nacionalnosti koje su bile smještene u sportskoj dvorani “Partizan” u Foči.

U optužnici je navedeno da je Gazdić dolazio u stanove i sportsku dvoranu “Partizan”, gdje su bili zatvoreni civili, te da je u više navrata odvodio ženske osobe, među kojima su bile i maloljetne djevojčice.

Gazdića optužnica tereti da je držao u seksualnom ropstvu jednu maloljetnu žensku osobu, te da je, pod prijetnjom i uz upotrebu oružja, silovao odvedene ženske osobe i omogućio drugim osobama da ih siluju.

Prema službenom rasporedu Suda BiH, naredno ročište je 16. maja.

S.U.

This post is also available in: English