Članak

Lokalno pravosuđe – Ivčev i Urošević: Dvije godine i osam mjeseci zatvora

4. Maja 2012.00:00
Osnovni sud Brčko Distrikta BiH proglasio je Dimču Ivčeva i Dražena Uroševića krivima za zločine nad civilima u Brčkom i osudio ih na ukupno dvije godine i osam mjeseci zatvora.

This post is also available in: English

Prema navodima presude, Ivčev i Urošević, nekadašnji pripadnici Vojske Republike Srpske (VRS), učestvovali su u zločinima nad zatočenicima u brčanskom logoru Luka. Prema presudi, Ivčev je osuđen na jednu godinu i osam mjeseci zatvora, dok je Uroševiću izrečena zatvorska kazna u trajanju od jedne godine.

Ivčev i Urošević su proglašeni krivima za učešće u mučenju, nečovječnom postupanju, nanošenju patnji i povređivanju tjelesnog integriteta i ličnog dostojanstva civila bošnjačke nacionalnosti u logoru Luka u Brčkom.

U presudi je navedeno da su Ivčev i Urošević u junu 1992. godine u logoru Luka nanosili velike patnje jednom civilu mučeći ga i udarajući palicama po cijelom tijelu.

Ivčev je proglašen krivim i da je 20. maja 1992. godine u logoru Luka nanosio velike patnje i tjelesne ozljede civilu D.S., te ga mučio prilikom ispitivanja udarajući ga gumenom palicom po cijelom tijelu.

Izrečena presuda je prvostepena i nepravosnažna jer stranke na istu imaju pravo žalbe Apelacionom sudu Brčko Distrikta BiH.

Tužilaštvo Brčko Distrikta BiH od polovine 2005. pa do maja ove godine podiglo je 12 optužnica protiv 21 osobe za ratne zločine.

M.A.

This post is also available in: English