Članak

Lokalno pravosuđe – Krkalić: Završne riječi 21. maja

10. Maja 2012.00:00
Pred Kantonalnim sudom u Zenici, dokazni postupak na suđenju Atifu Krkaliću završen je svjedočenjem optuženog i još pet svjedoka Odbrane, te je Sudsko vijeće iznošenje završnih riječi zakazalo za 21. maj ove godine.

This post is also available in: English

Svjedočeći u svoju korist, Krkalić je izjavio da ne poznaje osobe koje je, prema navodima optužnice, fizički zlostavljao, te da mu nije poznato “zašto njega spominju kao osobu koja ih je maltretirala kada on, za sve vrijeme dok je radio kao policajac, nije upotrijebio prinudu”.

“Ne mogu da spavam. Za ovaj problem sam prvi put čuo kada sam dobio poziv da se javim u Tužilaštvo. Pokušavam da istražim – zašto ja, zašto su mene optužili. To se još ne zna, ali će se saznati jednog dana”, izjavio je optuženi Krkalić.

Prema optuženom, pretrese kuća, izuzimanje naoružanja i privođenje radi ispitivanja 1992. godine na području Tešnja su obavljali Državna bezbjednost i posebno odjeljenje policije.

Kantonalno tužilaštvo u Zenici tereti Krkalića da je, kao policajac Stanice javne bezbjednosti (SJB) Tešanj, mučio civile srpske nacionalnosti kako bi od njih dobio priznanje da posjeduju ili da znaju gdje se nalazi naoružanje.

Prema navodima optužnice, Krkalić je u junu i julu 1992. godine u prostorijama kafića “LM”, u kojem je bila smještena policijska stanica, fizički i psihički zlostavljao civile tako što ih je šamarao, tukao pesnicama, policijskom palicom i vrećom napunjenom pijeskom, te lupao njihovim glavama o zid.

Pred Kantonalnim sudom u Zenici, u korist optuženog svjedočili su njegove radne kolege iz SJB-a Tešanj, Sead Brka, Miralem Starčević, Emir Hakić, Marinko Bašić i Elnisa Bogdanić, koja je u to vrijeme obavljala poslove daktilografkinje.

Svi svjedoci su izjavili da ne znaju da je optuženi Krkalić ikada priveo ili zlostavljao civile srpske nacionalnosti te da ne poznaju oštećene civile. Oni su također naveli da nikakve policijske radnje nisu izvođene u objeku “LM”, gdje se, prema optužnici, desio zločin, navodeći da su u taj prostor sklanjani civili od granatiranja.

“Koliko znam, kada sam bio na smjeni, niko od policajaca nije nikome puknuo ni čvoku”, kazao je Marinko Bašić.

Elnisa Bogadanić je dodala da “nikada nije čula niti vidjela da je optuženi nekoga saslušavao ili maltretirao”.

Dž.S.

This post is also available in: English