Vijesti


Lokalno pravosuđe – Čečo: Osam svjedoka Odbrane 27. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Ibrahimu Čeči, optuženom za ratni zločin počinjen u sarajevskom naselju Dobrinja tokom 1992. godine, Odbrana je iznijela prijedlog svojih dokaza.
Lokalno pravosuđe – Dautović: Udarci i sunčanica 25. Aprila 2012. Članak Na suđenju Sakibu Dautoviću pred Kantonalnim sudom u Bihaću za zločine u Velikoj Kladuši, svjedok Optužbe izjavio je da je optuženi udario Rasima Erdića, koji je pao u nesvijest.
Kuvelja: Pregovori o priznanju krivice 25. Aprila 2012. Članak Božidar Kuvelja, optuženi za genocid u Srebrenici, sa Državnim tužilaštvom pregovara o priznanju krivice godinu dana nakon što je počelo suđenje.
Terzić: Smijeh pri obilasku zatočenika 25. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja Albini Terzić zvanoj Nina, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je da je optužena bila sa psom kada su drugi vojnici pretukli jednog starca u fabrici “Strolit” u Odžaku.
Raguž i ostali: Svjedok udaljen iz sudnice 25. Aprila 2012. Članak Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Stocu i Čapljini potpuno je izmijenio iskaz, tvrdeći da nije tačno da su zatočenici po naređenju optuženog Veselka Raguža prevezeni u “Koštanu bolnicu”.
Mladić: Početak suđenja 16. maja 25. Aprila 2012. Članak Vijeće Haškog tribunala pomjerilo je početak suđenja Ratku Mladiću, bivšem načelniku Glavnog štaba Vojske Republike Srpske (VRS), za dva dana, to jest za 16. maj ove godine, kada će uvodnu riječ iznijeti Tužilaštvo.
Karadžić: Poziv Miloradu Dodiku 24. Aprila 2012. Članak Radovan Karadžić uputio je pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske (RS), u kojem ga je zamolio da se sastane sa njegovim timom Odbrane.
Karadžić: Zločine kasnije rješavati 24. Aprila 2012. Članak Na suđenju Radovanu Karadžiću u Haagu, bivši premijer Republike Srpske Branko Đerić posvjedočio je da 1992. godine, uprkos njegovom upozorenju, optuženi nije želio da se bavi problemom ratnih zločina koje su počinile srpske snage, uz obrazloženje da će za
Vranješ i ostali: Veća kazna ili oslobađajuća presuda 24. Aprila 2012. Članak Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu kojom su Ljubiša Vranješ i Mladen Milić osuđeni na po deset godina zatvora za zločin u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženima izrekne veću kaznu, dok je Odbrana zatražil
Vlahović: Dijamanti mu spasili život 20. Aprila 2012. Članak U nastavku suđenja za zločin počinjen na području Sarajeva, svjedok Tužilaštva BiH je ispričao kako ga je optuženi Veselin Vlahović Batko pretukao, a potom odveo na Trebević s namjerom da ga “zakolje”.