Članak

Karadžić: Poziv Miloradu Dodiku

24. Aprila 2012.00:00
Radovan Karadžić uputio je pismo Miloradu Dodiku, predsjedniku Republike Srpske (RS), u kojem ga je zamolio da se sastane sa njegovim timom Odbrane.

This post is also available in: English

Karadžić, bivši predsjednik i vrhovni komandant oružanih snaga RS-a, zatražio je da Dodik održi sastanak sa njegovim pravnim savjetnikom Peterom Robinsonom, kako bi ga zamolio da svjedoči u njegovu korist na suđenju pred Haškim tribunalom.

“Volio bih da mi pomognete da utvrdim da nije postojao udruženi zločinački poduhvat između 1991. i 1995. godine da se protjeraju muslimani sa dijelova pod kontrolom RS-a, što je navedeno u optužnici. Vaša specifična pozicija kao dio opozicije u Skupštini bi vam omogućila da pružite dokaze o tome šta ste vi shvatili da su ciljevi naše vlasti u tom periodu”, navedeno je u Karadžićevom pismu Dodiku.

Karadžiću se pred Međunarodnim krivičnim sudom za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) sudi za genocid, zločin protiv čovječnosti i kršenje zakona i običaja ratovanja između 1992. i 1995. godine.

U optužnici stoji da je Karadžić učestvovao u udruženom zločinačkom poduhvatu skupa sa pripadnicima rukovodstva RS-a, Jugoslovenske narodne armije (JNA) i pravojnih formacija u cilju progona nesrpskog stanovništva sa područja 20 općina u BiH.

Karadžić je uhapšen u julu 2008., a suđenje mu je počelo u oktobru naredne godine. Haško tužilaštvo je u periodu između aprila 2010. i 2012. saslušalo skoro 200 svjedoka, a najavljeno je da će okončati dokazni postupak u prvoj sedmici maja.

Dodik, predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), u periodu između 1992. i 1995. godine, kao predstavnik Saveza reformskih snaga, izabran je za zastupnika Narodne skupštine RS-a.

D.Dž.

This post is also available in: English