Članak

Vranješ i ostali: Veća kazna ili oslobađajuća presuda

24. Aprila 2012.00:00
Iznoseći žalbe na prvostepenu presudu kojom su Ljubiša Vranješ i Mladen Milić osuđeni na po deset godina zatvora za zločin u Kotor-Varoši, Tužilaštvo BiH zatražilo je od Apelacionog vijeća Suda BiH da optuženima izrekne veću kaznu, dok je Odbrana zatražil

This post is also available in: English

a oslobađajuću presudu.

Apelaciono vijeće Suda BiH će naknadno donijeti odluku o žalbama Državnog tužilaštva, Odbrana i prvooptuženog Vranješa.

Prvostepeno vijeće Suda BiH u oktobru 2011. osudilo je Vranješa i Milića na po deset godina zatvora jer su 6. juna 1992. godine, za vrijeme oružanih sukoba u Kotor-Varoši, pomagali jednoj osobi da iz kuće Nenada Tešića izvede trojicu braće Grgić i odvede ih do zgrade Općine, gdje su dvojica braće ubijena, a treći ranjen.

Vranješ je bivši pripadnik Centra javne bezbjednosti (CJB) Banja Luka, a Milić nekadašnji pripadnik “VP 7551 Banja Luka”.

U obrazloženju žalbe, Dževad Muratbegović, tužilac Tužilaštva BiH, predložio je da Apelaciono vijeće Suda BiH prvostepenu presudu preinači i optuženima izrekne “kaznu u dužem trajanju”.

“Smatramo da je Sud BiH tačno utvrdio činjenično stanje i kvalifikovao radnje Vranješa i Milića, ali da izrečene kazne od po deset godina nisu adekvatne učinjenom djelu. Sud je propustio cijeniti otežavajuće okolnosti”, rekao je tužilac Muratbegović.

Odbrane su kazale kako je žalba Tužilaštva BiH neosnovana.

Branioci Vranješa i Milića, te optuženi Vranješ, podnijeli su žalbe na prvostepenu presudu zbog pogrešno i nepotpuno utvrđenog činjeničnog stanja, bitnih povreda krivičnog zakona i postupka, te su predložili da optuženi budu oslobođeni.

“Mi cijenimo da je moj branjenik trebao biti svjedok Optužbe. Marković je pucao u braću Grgić, a moj branjenik je bio zgrožen time. (…) Kriminalno ponašanje Gorana Markovića nema veze sa Vranješom. Moj branjenik je možda trebao odmah svjedočiti, međutim, nije jer se bojao ludog Markovića koji mu je prijetio”, rekao je Nenad Balaban, branilac Vranješa.

Prvobitnom optužnicom Tužilaštva BiH bio je obuhvaćen i Goran Marković, bivši pripadnik “VP 7551 Banja Luka”, koji se tereti da je pucao u zarobljenike dovedene do spomenika palim borcima. Nakon odluke Suda BiH, postupak koji se vodi protiv Markovića, zbog njegove bolesti, odvojen je od predmeta druge dvojice optuženih.

Vranješ je kazao kako prije kritičnog događaja nije poznavao Markovića, Milića, a ni Grgiće, te da nije postojao nikakav dogovor o onome što se desilo.

Simo Tošić, branilac Milića, iznoseći žalbu na prvostepenu presudu, rekao je se optuženi Milić ne može dovesti u vezu sa Goranom Markovićem, te je predložio da se Milić oslobodi optužbe.

Tužilaštvo BiH predložilo je da žalbe Odbrana budu odbijene kao neosnovane.

S.U.

Povezani članci

10. Marta 2016.

Ni riječi o kazni

19. Februara 2016.

Smanjena kazna Mladenu Miliću

This post is also available in: English