Vijesti


Lokalno pravosuđe – Popović: Prepoznavanje po glasu 14. Juna 2012. Članak Svjedokinja Hava Husedžinović u Okružnom sudu u Banjoj Luci izjavila je da je po glasu prepoznala Mirka Popovića, za kojeg je ustvrdila da je ubio njenog sina Aldu i još dvojicu mladića.
Kovačević: Zatražena promjena branioca 13. Juna 2012. Članak Zemir Kovačević, optuženi za zločine na području Bosanskog Broda, zatražio je od Sudskog vijeća da mu dodijeli novog branioca po službenoj dužnosti.
Lokalno pravosuđe – Mostar: Čuli da je optuženi pucao 12. Juna 2012. Članak Pred Kantonalnim sudom u Mostaru počelo je suđenje Ivanu Jakovljeviću za zločin protiv civilnog stanovništva na području opštine Prozor/Rama 1993. godine.
Lokalno pravosuđe – Perković: U srijedu presuda za zločine u Derventi 12. Juna 2012. Članak Okružno tužilaštvo Doboj zatražilo je u završnoj riječi da Ivica Perković bude osuđen za zločin protiv civilnog stanovništva na području Dervente, dok je Odbrana zatražila oslobađanje optuženog.
Bašić i Šijak: Na psihoterapiji zbog traume 12. Juna 2012. Članak U nastavku suđenja Muhidinu Bašiću i Mirsadu Šijaku za zločin počinjen u Varešu, svjedok Tužilaštva BiH je kazao kako je svjedokinja A tek godinu dana nakon psihoterapije ispričala da su je silovali “Bašić i Šijak”.
Lokalno pravosuđe – Banja Luka: Počinje dokazni postupak Odbrana 12. Juna 2012. Članak Svjedoci Odbranâ Brane Dmičića i Rade Brkića, optuženih za zločin na području Ključa, biće saslušani 20. juna u Okružnom sudu u Banjoj Luci, dogovoreno je na statusnoj konferenciji.
Karadžić: Bez tragova na nedjelima 11. Juna 2012. Članak Bivši predsjednik Republike Srpske Radovan Karadžić zatražio je od Međunarodnog krivičnog suda za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) da ga oslobodi svih optužbi, tvrdeći da tužioci u nedavno okončanom dokaznom postupku nisu dokazali njegovu krivicu.
Planinčić i ostali: Rođak planirao napad 8. Juna 2012. Članak Na suđenju za zločin počinjen na području Kotor-Varoši, svjedok Tužilaštva BiH ispričao je kako su napadu na Serdare 1992. godine prethodili napadi na sela s nesrpskim stanovništvom.
Karadžićeve sudije u obilasku Srebrenice 6. Juna 2012. Sudsko vijeće Haškog tribunala koje vodi suđenje protiv Radovana Karadžića, bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS), 4. juna je započelo obilazak lokacija u Srebrenici bitnih za optužnicu, kojom mu se na teret stavlja genocid nad srebreničkim muslimanima u ljeto 1995.
Memić i ostali: Pitanja o čovjeku koji nije optužen 5. Juna 2012. Članak Drugog dana svjedočenja na suđenju za zločine u Trusini kod Konjica, Odbrana optuženog Nihada Bojadžića je svjedoku Vahidu Karaveliću predočila niz dokumenata, tvrdeći da oni pokazuju da odred “Zulfikar” od 12. aprila 1993. nije bio potčinjen Štabu Vrhovn