Članak

Lokalno pravosuđe – Popović: Prepoznavanje po glasu

14. Juna 2012.00:00
Svjedokinja Hava Husedžinović u Okružnom sudu u Banjoj Luci izjavila je da je po glasu prepoznala Mirka Popovića, za kojeg je ustvrdila da je ubio njenog sina Aldu i još dvojicu mladića.

This post is also available in: English

“Oko 22 časa popela sam se u prizemlje da se pomolim Bogu i kad sam krenula nazad, vidjela sam ljude u uniformi ispred kuće. Jedan od njih je stavio ruku na rame jednog mladića i opsovao mu. Po glasu sam prepoznala da je to Popović jer smo se ranije družili”, kazala je Husedžinović.

Popovića optužnica Okružnog tužilaštva u Banjoj Luci tereti za učešće u ubistvu civila u avgustu 1992. godine. Kako se navodi, Popović i još tri osobe su, naoružani puškama, u maskirnim uniformama i sa čarapama na glavama, 10. avgusta 1992. došli do kuće jednog civila u Gradišci.

“U dvorištu kuće zatekli su trojicu oštećenih. Odveli su ih u drugu ulicu i kombijem odvezli do rijeke Save, gdje su ih vatrenim oružjem ubili”, stoji u optužnici.

Kada je vidjela uniformisane osobe ispred kuće, kako je svjedokinja rekla, učinilo joj se da su mali i da imaju kante na glavi.

“Odmah su krenuli da ih tuku. Nečim su ih udarali u kičmu, ali nisam mogla da vidim sa čim. Potom su ih vukli prema kombiju i cijelo vrijeme tukli, te ih ubacili u kombi i odvezli u nepoznatom pravcu. Sišla sam u podrum i rekla ostalim članovima porodice šta se desilo”, kazala je svjedokinja.

Nakon pola sata, kako je kazala, svjedokinja je začula rafal. Tijela ubijenih, prema njenom iskazu, pronašli su pet dana kasnije, a bila su raspadnuta i puna crvi.
 
Husedžinović je dodala da je svima pričala da je to uradio Popović, što joj je bilo posebno teško jer su se dugo družili.

Mejra Husedžinović je ispričala pred Sudskim vijećem da je u trenutku kada je ubijen njen djever Aldo, bila u podrumu sa djecom.

“Kad su došli ti ljudi, samo sam čula djevera da govori: “Komšo, šta nam to radiš?”. Kada su otišli, svekrva je rekla da odemo na sprat kuće jer bi se mogli vratiti, što smo i uradili. Ubrzo su se vratili i vidjela sam jednog kako baca bombu u podrum, a drugi je zapalio rezervoar na kamionu koji je eksplodirao”, ispričala je Mejra Husedžinović, dodavši da je drugi dan ispred kuće pronašla lokvu krvi i stolicu, ali nije znala čija je krv.

Pet dana kasnije, kako je kazala, saznala je da su tri tijela na obali rijeke Save. Otišla je i preko odjeće prepoznala ubijene.

Nastavak suđenja zakazan je za 14. juni.

G.O.

This post is also available in: English