Članak

Kovačević: Zatražena promjena branioca

13. Juna 2012.00:00
Zemir Kovačević, optuženi za zločine na području Bosanskog Broda, zatražio je od Sudskog vijeća da mu dodijeli novog branioca po službenoj dužnosti.

This post is also available in: English

Na statusnoj konferenciji pred Sudom BiH, Kovačević je kazao da je sadašnjeg branioca Edina Šabanovića u proteklih osam mjeseci – koliko se nalazi u pritvoru u Kazneno-popravnom zavodu u Zenici – vidio samo tri puta.

“Ja sam dobio dokaze tek prije nekoliko dana i sada ta hrpa dokaza stoji u mojoj ćeliji. Kada mi je dolazio, samo je gledao na sat kada će ići”, rekao je optuženi.

Branilac Šabanović je kazao da je iznenađen stavom optuženog, te dodao da je svoj posao radio “savjesno”.

“Ovo je meni potpuna novina. Savjesno sam radio i posjećivao sam klijenta koliko su mi poslovne obaveze omogućile. Što se tiče dokaza, ja sam ih dobio na cd-u i skoro sve sam isprintao, hiljade i hiljade dokaza, kako bi ih dostavio klijentu”, rekao je Šabanović.

Davorin Jukić, predsjedavajući Sudskog vijeća, naložio je optuženom i braniocu da dostave pismeno izjašnjenje u vezi sa ovim zahtjevom, nakon čega će sud donijeti odluku.

Kovačevića Tužilaštvo BiH tereti da je u proljeće i ljeto 1992. godine sa neidentifikovanim pripadnicima Hrvatskih obrambenih snaga (HOS) i Hrvatske vojske (HV) učestvovao u ubistvima, mučenjima, nezakonitom zatvaranju, odvođenju na prinudni rad, pljačkanju i neopravdanom uništavanju imovine civila srpske nacionalnosti.

Optuženi je u to vrijeme, kako je navedeno u optužnici, bio pripadnik Interventnog voda Prve bosanskobrodske brigade.

Kovačević je krajem decembra 2010. uhapšen u Švedskoj na osnovu potjernice koju je raspisao Okružni sud u Doboju.

U BiH je izručen krajem oktobra 2011. godine, a istragu je preuzelo Tužilaštvo BiH i podiglo optužnicu.

D.Dž.

This post is also available in: English