Vijesti


Džeko: Zahtjev za produženje pritvora 21. Juna 2012. Članak Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Edina Džeke, optuženog za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice i Trusine, Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora. Odbrana optuženog usprotivila se ovom prijedlogu.
Određen pritvor Savi Živkoviću 19. Juna 2012. Članak Živkoviću je pritvor određen zbog opasnosti od bjekstva, utjecaja na svjedoke i saučesnike, kao i zbog mogućnosti narušavanje javnog reda.
Lokalno pravosuđe – Doboj: Suđenje Čavalićima u oktobru 19. Juna 2012. Članak Pred Okružnim sudom u Doboju 1. oktobra počet će suđenje braći Esadu i Dervišu Čavaliću, bivšim pripadnicima Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su optuženi za ratni zločin protiv civilnog stanovništva srpske nacionalnosti na području Dervente.
Karadžić: I sada prikriva progon i ubistva 15. Juna 2012. Članak Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je danas od sudija da odbace zahtjev optuženog Radovana Karadžića za oslobađanje, naglašavajući da je u prvom dijelu suđenja predočilo mnoštvo dokaza o njegovoj krivici po svim tačkama optužnice za genocid i druge zlo
Memić i ostali: Zukini i Nihadovi vojnici 15. Juna 2012. Članak U nastavku svjedočenja na suđenju šestorici bivših pripadnika Armije BiH optuženih za zločin u selu Trusina, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH rekao je da su optuženi Nedžad Hodžić i Nihad Bojadžić bili prisutni tokom postrojavanja jedinice prije napada u
Nešković i Ilić: Upitna vjerodostojnost tužioca 15. Juna 2012. Članak Sudsko vijeće na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine nad Srebreničanima, nije prihvatilo da se saslušaju tri dodatna svjedoka Tužilaštva BiH.
Lokalno pravosuđe – Jarak: Presuda 21. juna 15. Juna 2012. Članak Nakon iznošenja završnih riječi Optužbe i Odbrane na suđenju Vlatku Jarku za zločine počinjene u Stocu, Kantonalni sud u Mostaru zakazao je izricanje presude za 21. juni ove godine.
Lokalno pravosuđe – Sarajevo: Premlaćivanje u policiji 15. Juna 2012. Članak Na suđenju Dušku Đajiću za ratni zločin počinjen na području Ilidže, svjedok je kazao da ga je početkom novembra 1995. godine optuženi udario pesnicom u lice, uzeo mu svu pokretnu imovinu i odveo do minskog polja.
Mikulić: Uložena medicinska dokumentacija 15. Juna 2012. Članak Odbrana Dražena Mikulića, optuženog za zločine u Dretelju, uvela je u spis medicinsku dokumentaciju iz Kliničkog bolničkog centra Split, koja se odnosi na svjedoka Marinka Sosu.
Zečević i ostali: Bez komandne moći 15. Juna 2012. Članak Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, Odbrana Petra Čivčića, bivšeg pripadnika interventnog voda prijedorske policije, zatražila je od Suda BiH da optuženom izrekne oslobađajuću presudu.