Članak

Zečević i ostali: Bez komandne moći

15. Juna 2012.00:00
Na suđenju za zločine na Korićanskim stijenama, Odbrana Petra Čivčića, bivšeg pripadnika interventnog voda prijedorske policije, zatražila je od Suda BiH da optuženom izrekne oslobađajuću presudu.

This post is also available in: English

Branilac Savan Zec je ocijenio da se izvedenim dokazima Tužilaštva BiH ne može utvrditi krivica Čivčića, kojem je na teret stavljeno učešće u pratnji konvoja kojim je 21. augusta oko 1.200 nesrpskih civila iz Prijedora krenulo za Travnik, preko planine Vlašić.

Prema optužnici, oko 200 muškaraca je na Vlašiću izdvojeno iz konvoja, a potom su sprovedeni na Korićanske stijene i strijeljani.

“Nije dokazano da je bio u pratnji konvoja, niti njegov doprinos u udruženom zločinačkom poduhvatu”, naveo je branilac drugog dana iznošenja završne riječi.

Pet pripadnika interventnog voda policije iz Prijedora, koji su bili u pratnji konvoja, svjedočeći u korist Odbrane, kako je rekao branilac, izjavili su da Čivčića u pratnji nisu vidjeli.

Skupa sa Čivčićem, za učešće u pratnji konvoja, izdvajanju i ubistvu muškaraca, sudi se Saši Zečeviću, Radoslavu Kneževiću, Marinku Ljepoji, pripadnicima interventnog voda policijske stanice u Prijedoru, te Branku Topoli, koji je bio stražar u logoru Trnopolje. Svim optuženima na teret je stavljeno i pljačkanje civila iz konvoja.

Branilac je kazao da je zaštićeni svjedok Tužilaštva KA-1, koji je bio pratilac u konvoju, prilikom drugog pojavljivanja na suđenju krajem maja 2012. pobio optužbe koje je dvije godine ranije iznio protiv Čivčića. Zec je rekao da je zaštićeni svjedok negirao vlastite navode da mu je Čivčić u pratnji konvoja dao kesu i naredio da izvrši pljačku civila.

“Sada je jasno da mu Čivčić nije dao kesu i izdao naređenje o pljački”, ustvrdio je branilac.

Čivčiću je na teret stavljena komandna odgovornost, odnosno da kao komandir jednog od odjeljenja interventnog voda nije spriječio zločin ni kaznio počionioce.

“Tužilaštvo nije dokazalo komandnu moć Petra Čivčića. Nije ni moglo, jer je nije ni bilo. Petar Čivčić nije imao moć da donosi naredbu, već ju je prenosio. Nije imao moć sankcionisanja, pa ni pokretanja za sankciju. I da je bio u pratnji konvoja, nije mogao spriječiti bilo koju radnju”, kazao je branilac Zec, dodavši da je Čivčiću u optužnici nametnuta “nemoguća obaveza”.

Prema Odbrani, “alfa i omega” u pratnji konvoja bili su nekadašnji komandant interventnog voda Miroslav Paraš, koji je poginuo u ratu, i Darko Mrđa, bivši policajac u tom vodu, kojeg je Haški tribunal osudio na 17 godina zatvora za zločin na Korićanskim stijenama nakon priznanja krivice 2004. godine.

“Paraš je bio autoritet u vodu i svoju komandnu moć nije spuštao na podređene”, rekao je branilac.

Odbrana Čivčića će sa završnom riječi nastaviti 21. juna.

                                                                                                                                                   A.J.

                                                                                                                            

This post is also available in: English