Članak

Mikulić: Uložena medicinska dokumentacija

15. Juna 2012.00:00
Odbrana Dražena Mikulića, optuženog za zločine u Dretelju, uvela je u spis medicinsku dokumentaciju iz Kliničkog bolničkog centra Split, koja se odnosi na svjedoka Marinka Sosu.

This post is also available in: English

U medicinskoj dokumentaciji je navedeno da je Sosa, kao pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO), 3. augusta 1993. helikopterom prebačen iz Gruda u Split (Republika Hrvatska), gdje je primljen na liječenje.

Sosa, nekadašnji zapovjednik Šeste brigade HVO-a općine Grude, početkom aprila ove godine svjedočio je u korist Odbrane Mikulića, kada je kazao da je 2. augusta 1993. otišao do kuće optuženog da bi mu dao 500 maraka pomoći koju su dobivali ranjeni pripadnici HVO-a.

Tužilaštvo BiH tereti Mikulića da je od početka jula do kraja augusta 1993. godine, kao pripadnik Vojne policije HVO-a, nečovječno postupao prema civilima zatvorenim u Dretelju.

Mikulić je, kako se navodi u optužnici, u više navrata sudjelovao u mučenjima zarobljenika na okrutan, svirep i ponižavajući način, čime su civilima nanošene teške tjelesne i duševne povrede, koje su rezultirale i smrću.

S obzirom da Državno tužilaštvo i Odbrana optuženog nisu više imali prijedloga dokaza, Sudsko vijeće je najavilo da će na naredno suđenje, 28. juna ove godine, ponovno pozvati dvojicu svjedoka Optužbe kako bi im postavilo nekoliko dodatnih pitanja.

Svjedoci Almir Dedić i Mirhet Đuherić su svjedočili u korist Tužilaštva BiH krajem prošle godine, kada su kazali da su početkom jula 1993. vidjeli kako je optuženi premlaćivao zarobljenike u Dretelju.

Staniša Gluhajić, predsjedavajući Sudskog vijeća, rekao je da će nakon saslušanja ovih svjedoka uslijediti pauza zbog godišnjih odmora, te da će završne riječi na ovom suđenju biti zakazane tek nakon polovice augusta ove godine.

D.Dž.

Povezani članci

This post is also available in: English