Članak

Nešković i Ilić: Upitna vjerodostojnost tužioca

15. Juna 2012.00:00
Sudsko vijeće na suđenju Draganu Neškoviću i Zoranu Iliću, optuženima za zločine nad Srebreničanima, nije prihvatilo da se saslušaju tri dodatna svjedoka Tužilaštva BiH.

This post is also available in: English

Minka Kreho, predsjedavajuća Sudskog vijeća, kazala je da su ti svjedoci saslušani u drugim sudskim procesima prije nego je potvrđena optužnica protiv Neškovića i Ilića, te da nisu bili nedostupni, kao što je tvrdio tužilac Erik Larson.

“Ne znači da su bili nedostupni Tužilaštvu, nego samo da vi za njih niste znali. Potpuno je nejasno kako se svjedok može smatrati nedostupnim a saslušan je u drugim predmetima prije potvrđivanja optužnice. U pitanje je dovedena vjerodostojnost tužioca”, rekla je Kreho u obraćanju tužiocu Larsonu.

Sudsko vijeće nije dozvolilo ni saslušanje dodatnog svjedoka Milivoja Batinice, čime je tužilac imao namjeru negirati iskaz zaštićenog svjedoka NI101, koji je prethodno dao iskaz u korist Optužbe. Kreho je kazala da, po Zakonu o krivičnom postupku BiH, nije dozvoljeno pobijati svoje dokaze.

Zaštićeni svjedok NI101 je u septembru prošle godine negirao da je optuženi Ilić u julu 1995. ubio jednog zarobljenika u blizini Srebrenice, rekavši da je to učinio izvjesni Simo.

Prema optužnici, Ilić, bivši pripadnik Centra za obuku “Jahorina” pri Specijalnoj policiji Ministarstva unutrašnjih poslova Republike Srpske (RS), ubio je jednog zarobljenika 17. jula 1995. godine u mjestu Jelah.

Ilić i Nešković, koji je također bio pripadnik Centra za obuku “Jahorina”, optuženi su za učešće u zarobljavanju muškaraca iz Srebrenice, koji su u grupama odvođeni u Zemljoradničku zadrugu u Kravici kod Bratunca, gdje su ubijeni. Prema optužnici, Ilić je pucao iz automatskog oružja u strijeljane zarobljenike.

Na ovom suđenju, u korist Tužilaštva BiH svjedočio je zaštićeni svjedok NI121, nekadašnji pripadnik Centra na Jahorini, koji je rekao da je u julu 1995. godine bio na terenu na području Srebrenice, ali da nadređeni iz njegovog voda nisu tražili da “nešto konkretno” uradi u Kravici.

On je dodao da je bio u vodu na čijem čelu se nalazio Goran Marković, kojeg je Sud BiH u maju ove godine oslobodio optužbi za genocid u Srebrenici. Prema svjedoku, u vodu su bila trojica komandira odjeljenja koji su uhapšeni u Srbiji i dovedeni u Centar za obuku “Jahorina”.

Zaštićeni svjedok NI121 je rekao da su njemu komandiri odjeljenja, koji su bili “dezerteri”, prenosili instrukcije tokom boravka na području Kravice.

Suđenje će biti nastavljeno 27. juna, kada će Tužilaštvo BiH uložiti materijalne dokaze, te dostaviti izmijenjenu optužnicu.

A.J.

This post is also available in: English