Članak

Lokalno pravosuđe – Jarak: Presuda 21. juna

15. Juna 2012.00:00
Nakon iznošenja završnih riječi Optužbe i Odbrane na suđenju Vlatku Jarku za zločine počinjene u Stocu, Kantonalni sud u Mostaru zakazao je izricanje presude za 21. juni ove godine.

This post is also available in: English

Tužiteljica Sabina Beganović je u završnoj riječi navela da je Optužba uspjela dokazati da je Jarak bio pripadnik Hrvatskog vijeća obrane (HVO) i da je počinio zločine nad civilima.  

“Čuli smo iskaze svjedoka i oni dokazuju da je optuženi bio početna karika u ostvarivanju krajnjeg cilja, jer je smišljao inkriminirajuće radnje zarobljenim Bošnjacima civilima, kako bi bili zatvoreni u logore. Predlažem da Sud optuženog proglasi krivim”, kazala je Beganović.

Branilac Branko Karadeglić predložio je Kantonalnom sudu da donese oslobađajuću presudu i da puste optuženog da živi sa svojom savješću.

“Smatramo da dokazi nisu jasni i da se radnje iz optužnice ne mogu kvalificirati kao zločin protiv civilnog stanovništva. Primjera radi, niko od optuženih nije potvrdio da je optuženi Jarak znao da će zarobljenici biti odvedeni u logore”, rekao je on.
 
Tužilaštvo u Mostaru tereti Jarka da je tokom jula i augusta 1993. godine učestvovao u prisilnom premještanju i protivzakonitom zatvaranju Bošnjaka s područja Stoca. Prema optužnici, Jarak je naredio pripadnicima HVO-a da trojici civila bošnjačke nacionalnosti zavežu ruke bodljikavom žicom, nakon čega su ih odveli u “Koštanu bolnicu” u Stocu.

Jarak je također optužen da je tokom augusta 1993. godine učestvovao u prisilnom preseljenju bošnjačkog stanovništva u Blagaj i izvođenju civila iz njihovih kuća, te prebacivanju u Srednjoškolski centar i krug fabrike “TGA” u Stocu.

Prije iznošenja završnih riječi, Kantonalno tužilaštvo saslušalo je svjedoka Mustafa Avdića, koji je rekao da su 1. jula 1993. godine pripadnici HVO-a počeli progoniti bošnjačko stanovništvo na području Stoca.

“Vraćajući se s posla u Stocu, vidio sam kako vojnici masovno hapse bošnjačko stanovništvo. Odlučio sam da se ne predam i da se sakrijem u šumici u Ošanićima. Sa mnom su bili brat Dževad i komšija Maid Rudić”, prisjetio se Avdić.

Prema kazivanju Avdića, u šumi su se krili do 16. jula 1993. godine, kada su ih otkrili i uhapsili.

“Vidio sam trojicu naoružanih vojnika koje sam poznavao i odlučio da se predam. Među njima je bio i Jarak. Kada su nam se približili, izašao sam iz zaklona sa obaračem puške okrenutim prema zemlji i, pošto sam najbolje poznavao Jarka, kazao sam: ‘Tu smo, predajemo se.’ Vlatko je tada počeo da nam psuje mater”, rekao je Avdić.

Nakon toga, prema svjedoku, Jarak ih je zavezao bodljikavom žicom, te njega kundakom puške udario u rame.

Avdić je dodao da su on, brat i Maid Rudić prvo odvedeni do kuće izvjesnog Vlatka Raguža, a potom u “Koštanu bolnicu”.

S.G.

Povezani članci

This post is also available in: English