Članak

Džeko: Zahtjev za produženje pritvora

21. Juna 2012.00:00
Nakon što je Sud BiH potvrdio optužnicu protiv Edina Džeke, optuženog za zločine protiv civila i ratnih zarobljenika na području Jablanice i Trusine, Tužilaštvo BiH zatražilo je produženje pritvora. Odbrana optuženog usprotivila se ovom prijedlogu.

This post is also available in: English

Tužilac Dragan Čorlija napomenuo je da postoje osnove za određivanje pritvora, jer je optuženi  Džeko državljanin Sjedinjenih Američkih Država (SAD), pa postoji realna opasnost da bi, ukoliko bi bio pušten na slobodu, mogao pobjeći iz BiH.  

“Edina Džeku za BiH ne veže baš ništa. Cijela porodica optuženog i dalje živi u Americi, Džeko i dalje tamo ima stalno mjesto prebivališta, sa državljanstvom SAD-a. Ne vidim razlog zbog kojeg bi, ukoliko bude na slobodi, ostao u BiH”, obrazložio je tužilac.

Kako je rekao, osim mogućeg bjekstva, Tužilaštvo vjeruje da bi Džeko boravkom na slobodi mogao da utiče i na svjedoke, naročito one koji su tražili mjere zaštite.

Odbrana se usprotivila prijedlogu Tužilaštva, kazavši da ne postoje niti osnovni uslovi da se Džeki odredi pritvor, te da su navodi o eventualnom bjekstvu, kao i o uticaju na svjedoke, “neodgovorni i apstraktni”.

“Moj branjenik nikada za sve ove godine nije promjenio ime i prezime i sve vrijeme je bio dostupan organima gonjenja. Jeste živio u SAD-u, ali je pristao da se vrati u BiH i suoči sa svim za šta je optužen”, kazala je advokatica Edina Rešidević, dodavši da njen branjenik nikada nije uticao na bilo koje svjedoke, ali i da niko od svjedoka nije konkretno spomenuo njegovo ime.

Džeko, bivši pripadnik Specijalnog odreda za posebne namjene “Zulfikar” pri Štabu Vrhovne komande Armije BiH (ABiH), optužen je da je u napadu na selo Trusina 16. aprila 1993. godine, učestvovao u strijeljanju tri vojnika Hrvatskog vijeća obrane (HVO), koji su se predali, kao i tri civila.

Džeko, koji je krajem 2011. izručen iz SAD-a, u pet tačaka optužen je da je u drugoj polovini 1993. godine učestvovao u nezakonitom hapšenju devet hrvatskih civila iz Jablanice i njihovom zatvaranju.

Sud BiH će odluku o određivanju pritvora donijeti naknadno.
                                                                                                                                    D.E.

This post is also available in: English