Članak

Šestorici lidera Herceg-Bosne presuda 29. maja

15. Aprila 2013.00:00
Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) izreći će 29. maja presudu Jadranku Prliću, Bruni Stojiću, Slobodanu Praljku, Milivoju Petkoviću, Valentinu Ćoriću i Berislavu Pušiću, optuženima za zločine počinjene u BiH.

This post is also available in: English

Šestorica bivših visoko pozicioniranih lidera tadašnje Herceg-Bosne optuženi su za zločin protiv čovječnosti i ratne zločine, koji uključuju ubistva, silovanja, seksualna zlostavljanja, uništavanje imovine te deportaciju Bošnjaka i drugih, u periodu od 1992. do 1994. godine.

Tužilaštvo u Haagu ih je optužilo za udruženi zločinački poduhvat koji je za cilj imao progon i etničko čišćenje Bošnjaka i drugih s područja tada osnovane Herceg-Bosne, koju su htjeli priključiti “Velikoj Hrvatskoj”.

Prema optužnici, zločini su počinjeni u općinama Prozor, Gornji Vakuf, Jablanica, Mostar, Ljubuški, Stolac, Čapljina i Vareš.

Šestorica optuženih su obavljali političke i vojne funkcije u Herceg-Bosni u periodu od 1992. do 1994. godine. Prema optužnici, Prlić je bio predsjednik Vlade Hrvatske zajednice Herceg-Bosne (HZHB), Stojić načelnik Odjela obrane Hrvatskog vijeća obrane (HVO), dok je Praljak istovremeno obavljao funkciju visokog časnika Hrvatske vojske (HV), pomoćnika ministra obrane i višeg predstavnika Ministarstva obrane Hrvatske pri vladi i oružanim snagama HVO-a i kasnije komandanta Glavnog stožera.

Praljak je, prema optužnici, imao istaknutu ulogu u osiguranju naoružanja i municije za HVO, te je komandovao tom vojskom, kao i operacijama u BiH.

Za Petkovića u optužnici se navodi da je bio načelnik Glavnog stožera HVO-a i kasnije zamjenik vrhovnog zapovjednika u HVO-u, a za Ćorića da je bio načelnik Uprave Vojne policije.

Tužilaštvo u Haagu tereti Pušića kao načelnika Službe za razmjenu zarobljenika i drugih osoba i predsjednika komisije zadužene za sve zatvore i zatočeničke objekte HVO-a.

U optužnici se navodi da su šestorica optuženih odgovorni za napad na gradove, sela i naselja u kojima su pretežno živjeli Bošnjaci, te da su vršili sistematsko granatiranje i snajpersko djelovanje po civilima.

Tužilaštvo u Haagu navodi da su otvarani zatočenički objekti u koje su zatvarani Bošnjaci, među njima i žene, djeca i starije osobe, a držani su u užasnim uslovima i uskraćivane su im hrana, voda i zdravstvena njega. Mnogi zatočenici su, prema optužnici, bili prisiljeni na fizički rad ili prikupljanje leševa u opasnim borbenim situacijama.

Optužnica protiv ove šestorke je potvrđena u aprilu 2004., kada su se oni predali Haškom tribunalu. Suđenje je počelo u aprilu 2006., a iznošenje završnih riječi okončano je do početka marta 2011. godine.

Erna Mačkić


This post is also available in: English