Vijesti


Lokalno pravosuđe – Bihać: Petorica uhapšena zbog zločina u Ključu 22. Februara 2013. Članak Pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu BiH (SIPA) uhapsili su pet osoba zbog sumnje da su počinile ratni zločin protiv civilnog stanovništva na području Ključa.
Dronjak: Žalbe na presudu 22. Februara 2013. Članak Pred Apelacionim vijećem Suda BiH, Tužilaštvo i Odbrana su iznijeli žalbe na nepravomoćnu presudu Ratku Dronjku, prema kojoj je osuđen na 15 godina zatvora zbog zločina u Drvaru.
Lokalno pravosuđe – Čurtić: Napad na Stupni Do 22. Februara 2013. Članak Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću, svjedok Odbrane se prisjetio napada na selo Stupni Do te rekao da nije siguran da je optuženi jedinicu “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) vodio na položaj.
Silos: Provokacije tokom zatočeništva 22. Februara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedokinja Radojka Pandurević ispričala je kako su je osobe koje su 1992. došle u “Silos” natjerale da se skine gola.
Jukić: Izdvajanje muškaraca 22. Februara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Prozora, svjedok Tužilaštva BiH kazao je da ga je optuženi Željko Jukić prilikom protjerivanja iz sela Lapsunj u avgustu 1993. godine fizički maltretirao.
Avdović i Vintila: Zabrana objavljivanja svjedočenja 22. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva je svjedočio uz mjere zaštite, koje podrazumijevaju zabranu objavljivanja njegovog iskaza u javnosti.
Karadžić: Optužbe na račun SDA u Vlasenici 22. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja u Haagu, Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, iskazom svjedoka Zorana Jovanovića branio se od optužbe za progon Bošnjaka iz opštine Vlasenica, koji je, kako je navedeno u optužnici, poprimio razmjere genocida.
Mladić: Masakri u Ljubiji 22. Februara 2013. Članak U nastavku suđenja Ratku Mladiću, svjedok Haškog tužilaštva Nermin Karagić ispričao je kako je u ljeto 1992. godine preživio dva masovna ubistva Bošnjaka koja su srpske snage počinile u Ljubiji, u blizini Prijedora.
Potvrđena optužnica za zločine u Kladnju 21. Februara 2013. Članak Sud BiH potvrdio je optužnicu protiv osmorice nekadašnjih pripadnika policije i Teritorijalne odbrane (TO) za zločine protiv civila u Kladnju počinjene tokom 1992. i 1993. godine.
Kovačević: Iskaz zaštićenog svjedoka 21. Februara 2013. Članak Na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za zločine u selu Sijekovac kod Bosanskog Broda, saslušan je zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH, čije svjedočenje ne smije biti objavljeno u javnosti.