Članak

Lokalno pravosuđe – Čurtić: Napad na Stupni Do

22. Februara 2013.00:00
Na obnovljenom suđenju Erminu Čurtiću, svjedok Odbrane se prisjetio napada na selo Stupni Do te rekao da nije siguran da je optuženi jedinicu “Maturice” Hrvatskog vijeća obrane (HVO) vodio na položaj.

This post is also available in: English

Miroslav Anić, kojeg je Sud BiH nakon priznanja krivice osudio na 15 godina zatvora za zločine počinjene na području Kiseljaka i Vareša, kazao je da se ne sjeća datuma kada je počeo napad na Stupni Do, naglasivši da je imao problema sa drogom i da boluje od posttraumatskog stresnog poremećaja.

“Ako je gospodin taj što nas je doveo do položaja, onda je to taj čovjek, ali ja ne kažem da jeste”, rekao je Anić pokazujući prema optuženom Čurtiću.

Prema optužnici, Čurtić je kao vodič dijela jedinice “Maturice”, kojom je zapovijedao Miroslav Anić, 23. oktobra 1993. godine doveo vojnike do sela Stupni Do. Čurtić je optužen da je nakon napada na selo udario i opljačkao Muameru Mahmutović i Besima Parangalaja.

Na ovom ročištu u korist Odbrane je svjedočio Dominik Ilijašević Como, kojeg je Kantonalni sud u Zenici osudio na 15 godina zatvora zbog zločina nad stanovništvom općina Vareš i Kiseljak, među kojima su i ubistva u selu Stupni Do.

Ilijašević je rekao da optuženi Čurtić nije počinio djela koja mu se stavljaju na teret.

“U cijelosti ostajem kod izjave koju sam dao 21. decembra 2010. godine i spreman sam ponoviti na poligrafu laži da ovaj momak nema nikakve veze sa Stupnim Dolom, niti onim što mu se stavlja na teret”, kazao je Ilijašević pokazujući na optuženog.

Ilijašević je dodao da je njegov vodič bio Vjekoslav Grabovac.

Treći svjedok Odbrane na ovom ročištu, Miroslav Vrebac je naveo da ostaje kod iskaza koji je dao 24. juna 2010. godine.

Nastavak suđenja zakazan je za 18. mart.

A.S.

This post is also available in: English