Članak

Karadžić: Optužbe na račun SDA u Vlasenici

22. Februara 2013.00:00
U nastavku suđenja u Haagu, Radovan Karadžić, bivši predsjednik Republike Srpske, iskazom svjedoka Zorana Jovanovića branio se od optužbe za progon Bošnjaka iz opštine Vlasenica, koji je, kako je navedeno u optužnici, poprimio razmjere genocida.

This post is also available in: English

Jovanović, koji je bio šef Centra za informisanje Vlaseničke brigade, a zatim i Drinskog korpusa Vojske Republike Srpske (VRS), okrivio je Bošnjake, predvođene Strankom demokratske akcije (SDA), za izbijanje rata i zločine nad Srbima u vlaseničkoj opštini.

Svjedok je izjavio da su se od avgusta 1991. godine Bošnjaci naoružavali i organizovali u paravojne formacije s namjerom da sprovedu planove za uništavanje objekata u gradu, kao i za ubistva i zarobljavanje uglednih civila.

“Cilj im je bio da unište sve što je srpsko u Vlasenici”, rekao je Jovanović.

U odgovoru na to, kako je dodao, srpska teritorijalna odbrana sišla je u aprilu 1992. iz okolnih sela i zauzela grad, pri čemu nije bilo poginulih, a zatim su Bošnjaci predali 2.000 komada oružja.

Svjedok je naveo da su pregovori sa bošnjačkom stranom oko podjele opštine zapeli oko teritorija.

Veći dio njegovog iskaza bio je posvećen ubistvima Srba u vlaseničkim selima koji su se dogodili u u ljeto 1992. godine.

Svjedok je potvrdio da je nekoliko puta posjetio “prihvatni centar” u Sušici, gde je prijateljima Bošnjacima odnio cigarete. Oni su mu, kako je posvjedočio, rekli da im “nije loše, jer ih niko ne uznemirava”.

U unakrsnom ispitivanju, tužioci su Jovanovića suočili sa činjenicom da je Dragan Nikolić, šef obezbjeđenja u Sušici, pred sudom u Haagu priznao krivicu za višestruka ubistva, silovanja i zlostavljanja Bošnjaka pritvorenih u tom logoru i da je osuđen na 20 godina zatvora.

“Ja tada ništa od toga nisam čuo. Ni tada, ni poslije… Nikolić to nije pričao meni”, odgovorio je svjedok.

Nakon što mu je zastupnik optužbe citirao iskaz jedne svjedokinje da je on posmatrao dok je ona bila silovana u Sušici, Jovanović je to nazvao “bezočnom laži”.

Prije iskaza Jovanovića, italijanski ljekar Mario Andolina potvrdio je da mu je Karadžić, za vrijeme rata u BiH, omogućavao da pruža pomoć bolesnoj djeci bez obzira na njihovu nacionalnost.

Kako je naveo, s Karadžićem se “sreo između četiri i sedam puta” i stekao je utisak da je on nastojao da “ograniči” ratna stradanja civila svih nacionalnosti.

On je rekao da je zahvaljujući Karadžićevoj podršci, uspio spasiti nekoliko dječijh života.

Na sugestiju tužioca da su ga Karadžićeve vlasti koristile kao “propagandno sredstvo”,  svjedok je odgovorio: “Ne znam da li bih mogao reći za propagandu… Ali, pomogao sam im da svijetu prenesu najbolju sliku o sebi”.
 
Suđenje Karadžiću, koji je optužen i za genocid u Srebrenici i još sedam opština, teror nad civilima u Sarajevu, te uzimanje pripadnika UNPROFOR-a za taoce, biće nastavljeno 26. februara.

                                                                                                                                   R.M.

This post is also available in: English