Članak

Avdović i Vintila: Zabrana objavljivanja svjedočenja

22. Februara 2013.00:00
U nastavku suđenja za zločine počinjene u kasarni “Viktor Bubanj” u Sarajevu, svjedok Tužilaštva je svjedočio uz mjere zaštite, koje podrazumijevaju zabranu objavljivanja njegovog iskaza u javnosti.

This post is also available in: English

Tužilac Dževad Muratbegović kazao je kako svjedok traži mjere zaštite, uz isključenje javnosti i zabranu objavljivanja slike ili snimka sa suđenja.

“On je ugroženi svjedok zbog onoga što je preživio u kasarni ‘Viktor Bubanj’. Svjedok ima psihičke traume”, objasnio je tužilac.

Sudsko vijeće je odlučilo da javnost može prisustvovati ovom svjedočenju, ali da se sadržaj iskaza svjedoka koji je dobio pseudonim C ne smije objaviti.

Ramiz Avdović i Iulian-Nicolae Vintila su optuženi da su od juna do kraja novembra 1992. godine, kao članovi udruženog zločinačkog poduhvata, učestvovali u uspostavljanju i održavanju sistema zlostavljanja civila srpske nacionalnosti.

Prema optužnici, Avdović je u to vrijeme bio komandir straže na petom spratu Okružnog zatvora u Sarajevu i bivšoj kasarni “Viktor Bubanj”, a Vintila kuhar i stražar u nekadašnjoj kasarni.

Nastavak suđenja je zakazan za 8. mart.                                                                                   
                                                                                                                                   M.B.

This post is also available in: English