Članak

Ispraćaj srebreničkih žrtava

9. Jula 2013.00:00
Nekoliko hiljada građana Sarajeva odalo je počast preko 400 žrtava srebreničkog genocida koje će ove godine biti pokopane u Memorijalnom centru u Potočarima.

This post is also available in: English

Kamioni sa posmrtnim ostacima 409 žrtava, koji su krenuli iz Gradskog groblja u Visokom, zaustavili su se pred zgradom Predsjedništva BiH, gdje ih je dočekalo preko 2.000 građana te članova srebreničkih udruženja.

Porodice ubijenih su držale jastučnice sa izvezenim imenima ubijenih, te panoe sa slikama ubijenih i nestalih u julu 1995. godine, nakon što su snage Vojske Republike Srpske (VRS) zauzele Srebrenicu.

Ispraćaju posmrtnih ostataka Srebreničana prisustvovali su bošnjački i hrvatski član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović i Željko Komšić, veliki broj političara, ambasadora, kao i građani Sarajeva.

Izetbegović je rekao da je, 18 godina nakon genocida, došlo vrijeme da konačno svi u BiH i regionu priznaju zločin koji se desio u Srebrenici.

“Šta reći danas kada gledamo povorku sa ostacima novorođenčadi, očeva te ubijene djece… Nadam se da je konačno došlo vrijeme da svi priznaju istinu o ovom zločinu. Jedino preko istine možemo da idemo prema pravom pomirenju. Nadam se da ćemo usvojiti rezoluciju o Srebrenici, kao i sve druge civilizovane zemlje”, kazao je Izetbegović.

Predsjedavajući Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH Denis Bećirović rekao je da se nada da će svi odgovorni za zločine u Srebrenici biti dovedeni pred lice pravde.

“Nema nacije koja je kriva za zločine. Nadam se da ćemo kao društvo imati hrabrosti da procesuiramo sve one koji su najodgovorniji”, istakao je Bećirović.

Posmrtni ostaci žrtava će preko Bratunca biti prevezeni do Memorijalnog centra u Potočarima, gdje će 11. jula biti ukopani. 

Prije 18 godina, vojne i policijske snage Republike Srpske su zauzele tadašnju zaštićenu zonu Ujedinjenih nacija (UN) Srebrenicu, nakon čega su po kratkom postupku strijeljale oko 7.000 dječaka i muškaraca te protjerale više desetina hiljada žena, djece i staraca. 

Međunarodni krivični sud za bivšu Jugoslaviju (MKSJ/ICTY) je u više presuda zločine u Srebrenici kvalifikovao kao genocid. Presudama Haškog tribunala i Suda BiH do sada je izrečeno preko 500 godina zatvora za zločine počinjene u Srebrenici. I dalje je u toku više suđenja za genocid, za šta su, između ostalog, optuženi i Radovan Karadžić i Ratko Mladić.

Denis Džidić


This post is also available in: English