Vijesti


Mladić: Vrijeme rastanka s Bošnjacima 21. Februara 2013. Članak Tužioci na suđenju Ratku Mladiću nastavili su izvođenje dokaza o progonu Bošnjaka iz Foče koji su srpske snage sprovele s proljeća 1992. godine.
Vlačo: Zatočeništvo i stravična zlostavljanja 20. Februara 2013. Članak Svjedok Tužilaštva BiH na suđenju za zločine u Vogošći ispričao je da je tokom šestomjesečnog zatočeništva u logorima “Bunker” i “Planjina kuća” preživio stravična zlostavljanja.
Lokalno pravosuđe – Brčko: Ponovo počinje suđenje Tatareviću i Omaziću 20. Februara 2013. Članak Pred Osnovnim sudom Brčko Distrikta održana je statusna konferencija u postupku protiv Asmira Tatarevića i Armina Omazića, optuženih za zločine počinjene na području Brčkog.
Karadžić: Mogućnost sprečavanja žrtava 20. Februara 2013. Članak Bivši mirovni posrednik Jose Cutilleiro potvrdio je na suđenju Radovanu Karadžiću da je Alija Izetbegović 1992. prvo prihvatio, a zatim odbio plan o reorganizaciji BiH u tri entiteta, kojim bi bili spriječeni rat i žrtve.
Lokalno pravosuđe – Istočno Sarajevo: Optuženi negirali krivicu 20. Februara 2013. Članak Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić zvani Mićan i Vojo Motika negirali su pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu krivicu za zločin protiv civilnog stanovništva počinjen u Rogatici.
Džeko: Mrtav čovjek u kući 20. Februara 2013. Članak Na suđenju Edinu Džeki, bivšem vojniku jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), u kratkom dijelu otvorenom za javnost, zaštićeni svjedok Tužilaštva BiH je govorio o akciji na selo Trusina kod Konjica.
Mladen Naletilić pušten iz zatvora 19. Februara 2013. Članak Mladen Naletilić Tuta pušten je iz zatvora u Italiji nakon što je izdržao dvije trećine 20-godišnje kazne na koju ga je osudio Haški tribunal zbog zločina na području Mostara.
Sarić: Napad i ubistva 19. Februara 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene u Sarajevu, svjedok Bogdan Rašević je ispričao da su ljudi s područja Nahoreva 1992. godine išli u Jagomir na saslušavanje.
Mladić: Suđenje iza zatvorenih vrata 19. Februara 2013. Članak Suđenje Ratku Mladiću, koji je optužen za genocid u BiH, nastavljeno je pred Međunarodnim sudom za ratne zločine u Haagu iskazom svjedoka Tužilaštva, ali iza zatvorenih vrata.
Babić: Ubistva u sali 18. Februara 2013. Članak Svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da je vidio optuženog Savu Babića u školi u Bratuncu, gdje je bio zatvoren nekoliko dana.