Članak

Svjedok s teškom traumom

8. Jula 2013.00:00
Na suđenju za zločine počinjene u Rogatici, vještakinja neuropsihijatrije je kazala da je svjedok Meho Džananović 1992. godine doživio tešku traumu, ali da je sposoban svjedočiti.

This post is also available in: English

Iznoseći nalaz i mišljenje o zdravstvenom stanju svjedoka Džananovića pred Okružnim sudom u Istočnom Sarajevu, vještakinja Alma Bravo-Mehmedbašić je kazala da svjedok ispoljava simptome posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP).

“Svjedok je imao PTSP. Ima ga i sada, ali je manjeg intenziteta. To je došlo iz ratne traume”, rekla je vještakinja, dodavši da je nakon razgovora s njim zaključila da on ipak može svjedočiti.

Džananović je svjedočio 27. maja ove godine, kada je rekao da mu je u augustu 1992. otac ubijen, a da on je tada ranjen.

Prema optužnici Okružnog tužilaštva u Istočnom Sarajevu, Dragiša Ćaćić, Milenko Ćaćić i Vojo Motika su, kao pripadnici Vojne pošte Rogatica, 8. augusta 1992. godine u blizini sela Starčići ubili jednu osobu, a dijete ranili.

Vještakinja je kazala da je svjedok sa 13 godina preživio torturu nakon što je na njega pucano, te zbog toga što je bio zarobljen. 

“Sa 13 godina dijete može sve da zapamti. To je period rane adolescencije, a smatra se da je trauma u periodu rane adolescencije razornija”, pojasnila je Bravo-Mehmedbašić. 

Tužilac Mirza Hukeljić uložio je 22 materijalna dokaza, među kojima su odluke o proglašenju i završetku ratnog stanja, nalazi vještaka, te dokumentacija o ekshumaciji i obdukciji ubijenog Midhata Džananovića. Odbrane će se naknadno očitovati o prigovorima na ove dokaze.

Suđenje se nastavlja 16. septembra, kada je planirano da se održi statusna konferencija uoči izvođenja dokaza Odbrane.

Selma Učanbarlić


This post is also available in: English