Članak

Više od 6.700 identifikovanih Srebreničana

9. Jula 2013.00:00
Međunarodna komisija za nestala lica (ICMP) do juna ove godine identifikovala je 6.767 žrtava iz masovnih grobnica povezanih sa padom Srebrenice u julu 1995, saopštio je forenzički direktor ICMP-a Thomas Parsons u svjedočenju na suđenju Ratku Mladiću u Ha

This post is also available in: English

agu.

Napominjući da jedan broj uzoraka još nije identifikovan, Parsons je precizirao da je ukupan broj jedinstvenih DNK profila pronađenih u masovnim grobnicama dostigao 7.001.
Mladić, nekadašnji komandant Vojske Republike Srpske (VRS), optužen je za genocid nad više od 7.000 srebreničkih Muslimana koje je VRS strijeljala u danima nakon što je 11. jula 1995. godine zauzela Srebrenicu.
Svjedok Optužbe Parsons objasnio je sudijama da je ICMP žrtve identifikovala upoređivanjem DNK ostataka pronađenih u grobnicama sa uzorcima koje je dala rodbina nestalih iz Srebrenice.
Za pouzdanost identifikacije, po standardima ICMP-a, kako je pojasnio Parsons, potrebna je identičnost upoređenih uzoraka od 99,95 odsto. U većini slučajeva, dodao je Parsons, ona je mnogo veća.
Tokom unakrsnog ispitivanja, Mladićev branilac Miodrag Stojanović pitao je svjedoka da li je DNK analizom moguće utvrditi uzrok i vrijeme smrti, a Parsons je odgovorio negativno.
“Da li je moguće da je identifikovanog smrt zatekla u nekom drugom periodu, a ne u julu 1995?”, glasilo je pitanje branioca, a svjedok je potvrdno odgovorio.
Na pitanje može li se DNK analizom dobiti bilo kakva informacija ”o uzroku i načinu smrti”, Parsons je uzvratio: ”Rekao bih da, ako naš forenzički antropolog pronađe lobanju s rupom od metka, to govori o načinu smrti.”
Mladić je optužen i za progon Muslimana i Hrvata iz 20 bosanskih opština, teror nad civilima u Sarajevu dugotrajnim granatiranjem i snajperisanjem, te uzimanjem pripadnika UNPROFOR-a za taoce.
Unakrsno ispitivanje Parsonsa zastupnik Mladićeve Odbrane će okončati 10. jula.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English