Vijesti


Skakanje po komadantu HVO-a 5. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine u Jablanici, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je 10. jula 1993. godine brutalno pretučen u muzeju “Bitka na Neretvi”.
Udaranje palicom 5. Aprila 2013. Članak Na suđenju za zločine počinjene na području Hadžića, svjedok Uglješa Kuljanin ispričao je kako je tokom zatočeništva u “Silosu” jedne prilike udaran palicom.
Trećina ubijenih starija od 60 godina 5. Aprila 2013. Članak U nastavku suđenja za zločine u opštini Prozor, svjedok Tužilaštva BiH izjavio je da se na ovom području i dalje traga za 52 osobe, dok je njih 91 do sada ekshumirano. Sve osobe ubijene su ili nestale tokom 1993. godine.
Zdravlje preče od sudske obaveze 5. Aprila 2013. Članak General u penziji Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić izjasnio se da nije kriv za nepoštovanje suda, za koje je optužen zato što je, uprskos obavezujućem nalogu suda, odbio da svjedoči u odbranu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana
Kreso negira tvrdnje Petra Kovačevića 4. Aprila 2013. Članak Predsjednica Suda BiH Meddžida Kreso izjavila je da se ova institucija od početka zalagala da postupci za ratne zločine i organizovani kriminal budu tretirani kao predmeti od javnog interesa, ali da je Agencija za zaštitu ličnih podataka u BiH insistirala
Pucnjava u Sijekovcu 4. Aprila 2013. Članak Svjedok Državnog tužilaštva na suđenju Zemiru Kovačeviću, optuženom za ubistva i druge zločine počinjene na području Bosanskog Broda, kazao je da je u martu 1992. godine otišao iz Sijekovca nakon što je došlo do “pucnjave” u tom selu.
Mobilnost svih vojnika 4. Aprila 2013. Članak Na suđenju za genocid u Srebrenici, svjedok Optužbe rekao je da je nakon napuštanja linije 19. jula 1995. godine, od ljudi čuo da su neki zarobljenici ubijeni na brani kod sela Petkovci (općina Zvornik), a potom zakopani.
Mladić “zločestog ponašanja” 4. Aprila 2013. Članak Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je bio maltretiran tokom zatočenja u trapu Rogića kuća u Jablanici nakon hapšenja u septembru 1993. godine.
Svjedok nije viđao optuženog 4. Aprila 2013. Članak Prvi svjedok Odbrane Veselka Raguža, kojem se sudi za zločine počinjene u Stocu i Čapljini, rekao je da optuženog nije vidio 13. jula 1993. godine u Koštanoj bolnici u Stocu.
Bez saznanja o selu Brdo 4. Aprila 2013. Članak U nastavku svjedočenja, optuženi Milun Kornjača kazao je da mu nije poznato da su civili iz sela Brdo u blizini Čajniča tokom 1992. godine zatvarani u metalni kontejner na Mostini.