Članak

Mladić “zločestog ponašanja”

4. Aprila 2013.00:00
Na suđenju Edinu Džeki, svjedok Tužilaštva BiH rekao je da je bio maltretiran tokom zatočenja u trapu Rogića kuća u Jablanici nakon hapšenja u septembru 1993. godine.

This post is also available in: English

Svjedok Marinko Ljoljo prisjetio se hapšenja 8. septembra 1993., kada mu je na vrata kuće došao vojnik za kojeg je ubrzo saznao da mu je nadimak “Popara”, i koji mu je rekao da mora ići na informativni razgovor.

Ljoljo je kazao da su s njim bila još trojica vojnika, od kojih se jedan zvao Nedžad, dok je drugi bio vojni policajac. Nakon što se svjedok popeo na karoseriju kamioneta, rekao je da je tu “zatekao braću Zelenika”. Svjedok je dodao da je nakon njegovog hapšenja, uslijedilo hapšenje i drugih Hrvata sa spiska.  

Po riječima svjedoka, kada su hapsili Miroslava Sokola, on je vidio kako iz pravca njegove kuće dolazi mladić, koji je uhapšenima psovao “majku ustašku”. Svjedok je tog mladića, koji je bio u civilnoj odjeći, opisao kao nekoga ko se “zločesto ponašao”. U nastavku svog iskaza, svjedok je tvrdio da je neko ko je bio na ulici rekao da je to Džeko.  

Edina Rešidović, braniteljica optuženog, navela je da svjedok u izjavi Komisiji za istraživanje ratnih zločina na području Hrvatske zajednice Herceg-Bosna (HZHB) nije spominjao Džeku.

Džeko, bivši vojnik jedinice “Zulfikar” Armije BiH (ABiH), optužen je za sudjelovanje u nezakonitom hapšenju devet hrvatskih civila iz Jablanice i njihovom zatvaranju u trap Rogića kuća u Donjoj Jablanici.

Ljoljo je ispričao da su uhapšeni zatvoreni u trap Rogića kuće, gdje je bila baza jedinice “Zulfikar”.

“U šoku i strahu smo ostali u tom trapu”, rekao je svjedok, dodavši da je u noćnim satima u tijesni trap ušao muškarac sa baterijom te uzimao podatke od uhapšenih.

Svjedok Ljoljo izjavio je da je zarobljenik Marko Zelenika rekao da bi muškarac koji je uzimao podatke mogao biti Džeko.

Braniteljica Rešidović kazala je da svjedok u ranijim izjavama nije govorio da je Džeko ulazio u trap.

Loljo je ispričao da su zatočenici obavljali poslove za vojnike u Rogića kućama, te da su vođeni na jelo u obližnji restoran “Prenj”. Dok su vođeni u restoran, kako je naveo, prolazili su pored drugih vojnika koji su stajali kod obližnjeg objekta.

“Udarali su nas letvama, kundacima. Mrak je, nisi mogao raspoznati ko je”, rekao je svjedok, istaknuvši da se to redovno događalo kada su išli na večeru.

Svjedok se prisjetio granatiranja kod restorana “Prenj”, kada su jednom prilikom išli na jelo. On je naveo da je tada ranjen kuhar i da je ubrzo stigao džip iz kojeg je Nihad vikao nešto kao: “Ostanite tu, neka vas pobiju, da vas ne pobijemo”.

Svjedok je dodao da je tada primjetio i Džeku, ali da ne zna da li je došao džipom, niti šta je tu radio. Džipom je, kako je rekao svjedok, odveden kuhar, a granate su i dalje nastavile padati.

Prema optužnici, Džeko je zajedno da zamjenikom komadanta jedinice “Zulfikar”, Nihadom Bojadžićem, naredio zarobljenicima da se postroje na cestu dok su oko njih padale granate sa položaja Hrvatskog vijeća obrane (HVO), uzvikujući: “Ako se pomaknete ubićemo vas, a ako se ne pomaknete, neka vas HVO pobije”.

Za vrijeme dodatnog ispitivanja tužiteljice Vesne Ilić, svjedok je rekao da se po aktiviranju ovog predmeta prisjetio detalja u vezi sa Džekom.

Suđenje Džeki, koji je optužen i za druge zločine u Jablanici kao i za ubistva u selu Trusina kod Konjica, nastavlja se 9. aprila.

Amer Jahić


This post is also available in: English