Članak

Zdravlje preče od sudske obaveze

5. Aprila 2013.00:00
General u penziji Vojske Republike Srpske (VRS) Radislav Krstić izjasnio se da nije kriv za nepoštovanje suda, za koje je optužen zato što je, uprskos obavezujućem nalogu suda, odbio da svjedoči u odbranu bivšeg predsjednika Republike Srpske (RS) Radovana

This post is also available in: English

Karadžića.

“Izjašnjavam se da nisam kriv”, rekao je Krstić.

Sudija Melville Baird je prethodno pitao optuženog da li i dalje odbija da svjedoči, na šta je Krstić odgovorio:

“Isključivo iz zdravstvenih razloga nisam sposoban biti svjedok u procesu izvođenja dokaza Odbrane gospodina Karadžića pred ovim sudom.”

Krstić je optužen zato što je dva puta – početkom februara i krajem marta – odbio da svjedoči na suđenju Karadžiću, uz obrazloženje da mu narušeno zdravlje to ne dozvoljava.

Ako bude osuđen za nepoštovanje suda, Krstiću bi, po pravilima Tribunala, mogla biti izrečena kazna do sedam godina zatvora ili globa do 100.000 evra, ili obje ove kazne.

Krstića, koji je za vrijeme rata bio komandant Drinskog korpusa VRS-a, Tribunal je 2004. pravosnažno osudio na 35 godina zatvora zbog pomaganja i podržavanja genocida u Srebrenici.

Tadašnji predsjednik RS-a Karadžić optužen je za genocid nad više od 7.000 Bošnjaka počinjen u danima pošto je VRS 11. jula 1995. zauzela tu enklavu u istočnoj Bosni.

Suđenje Krstiću za nepoštovanje suda biće održano naknadno.

Radoša Milutinović


This post is also available in: English